Tosty ze słodkich ziemniaków
zagłosuj teraz
Zastąp kromki chleba na tostach słodkimi ziemniakami! Po upieczeniu wystarczy nałożyć na nie wybrane przez siebie składniki. Awokado, ser feta, kilka plasterków pomidora i plasterki oliwek... i masz piękną, kolorową przystawkę, która jest łatwa do zrobienia!
Składniki
2
Na 4 grzanki ze słodkich ziemniaków:
Na tosty z awokado :
Tosty z fetą :
Szacowany koszt: 2.95Euros€ (1.48€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min
- Słodkie ziemniaki :
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Obrać słodkie ziemniaki i pokroić w 1/2 cm paski.
Umieścić paski na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować oliwą z oliwek. Pozostawić do pieczenia na 20 minut. - Przygotować dodatki:
Pokrój różowe rzodkiewki, czarne oliwki i zielone oliwki.
Pokrój pomidorki koktajlowe na ćwiartki.
Opłucz natkę pietruszki.
Przygotować połówki awokado i ser feta. - Tosty z awokado :
Połowę awokado rozgnieść w misce i wymieszać ze szczyptą soli.
Rozłóż purée z awokado na 2 kromkach tostów.
Tosty z fetą :
Rozdrobnić ser feta w misce. Posypać okruchami fety pozostałe 2 tosty. - Tosty z awokado :
Ułóż plasterki różowej rzodkwi i czarnych oliwek na purée z awokado i posyp sezamem.
Grzanki z fetą :
Ułóż plasterki zielonych oliwek, ćwiartki pomidorków koktajlowych i kilka listków pietruszki na pokruszonym serze feta. - Umieść tosty na ładnym talerzu i voilà! Smacznego!
Obserwacje
Zmieniaj dodatki w zależności od gustu i dostępnych składników :-)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!