Babeczki marmurkowe

zagłosuj teraz
Przekąski
12 porcji
łatwe
35 min

Wypróbowaliśmy już wersję z ciastem, teraz spróbujmy marmurkowych muffinek! Idealne połączenie wanilii i czekolady na przerwę o 16:00 ;-) Umieść je w szczelnej puszce i zabierz ze sobą, gdziekolwiek jesteś. Bonus? Posmaruj muffinki pastą do smarowania ;-)

Składniki

12

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania15 min
  • Babeczki marmurkowe - Przygotowanie krok 1Ubij jajka z cukrem. Dodać jogurt i wymieszać. Wmieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodać roztopione masło.
  • Babeczki marmurkowe - Przygotowanie krok 2Podzielić ciasto na dwie części. Do pierwszej części dodać niesłodzone kakao w proszku i dobrze wymieszać.
  • Babeczki marmurkowe - Przygotowanie krok 3Do drugiej części dodać wanilię i dobrze wymieszać.
  • Babeczki marmurkowe - Przygotowanie krok 4Nałóż łyżką oba ciasta losowo do foremek na muffiny.
  • Babeczki marmurkowe - Przygotowanie krok 5Twórz wzory za pomocą drewnianego szpikulca.
  • Babeczki marmurkowe - Przygotowanie krok 6Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.
  • Babeczki marmurkowe - Przygotowanie krok 7Pozostawić do ostygnięcia. Dodaj trochę smarowidła na wierzch (a dlaczego nie również do środka?) i ciesz się smakiem!

Obserwacje

Czy te babeczki można zrobić bez laktozy?
Zastąp masło taką samą ilością oleju (na przykład słonecznikowego) i użyj roślinnego "jogurtu": my użyliśmy tego zrobionego z soi i migdałów.

Pasta do smarowania jest opcjonalna, ale dodaje trochę dodatkowej przyjemności. Nie wahaj się przekłuć wierzchu muffinki i włożyć trochę smarowidła do środka.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: