Babeczki marmurkowe
zagłosuj teraz
Wypróbowaliśmy już wersję z ciastem, teraz spróbujmy marmurkowych muffinek! Idealne połączenie wanilii i czekolady na przerwę o 16:00 ;-) Umieść je w szczelnej puszce i zabierz ze sobą, gdziekolwiek jesteś. Bonus? Posmaruj muffinki pastą do smarowania ;-)
Składniki
12
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania15 min
Ubij jajka z cukrem. Dodać jogurt i wymieszać. Wmieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodać roztopione masło.
Podzielić ciasto na dwie części. Do pierwszej części dodać niesłodzone kakao w proszku i dobrze wymieszać.
Do drugiej części dodać wanilię i dobrze wymieszać.
Nałóż łyżką oba ciasta losowo do foremek na muffiny.
Twórz wzory za pomocą drewnianego szpikulca.
Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Pozostawić do ostygnięcia. Dodaj trochę smarowidła na wierzch (a dlaczego nie również do środka?) i ciesz się smakiem!
Obserwacje
Czy te babeczki można zrobić bez laktozy?
Zastąp masło taką samą ilością oleju (na przykład słonecznikowego) i użyj roślinnego "jogurtu": my użyliśmy tego zrobionego z soi i migdałów.
Pasta do smarowania jest opcjonalna, ale dodaje trochę dodatkowej przyjemności. Nie wahaj się przekłuć wierzchu muffinki i włożyć trochę smarowidła do środka.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!