Brioche lampart - przepis wideo
zagłosuj teraz
Co powiesz na puszystą brioszkę, która będzie towarzyszyć Twojemu śniadaniu i delikatnie Cię obudzi? A ponieważ chcieliśmy dodać odrobinę oryginalności i czekolady, wymyśliliśmy nasz przepis na brioszkę w panterkę! Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby dowiedzieć się, jak osiągnęliśmy ten rezultat ;-) Zobaczysz, że jest to o wiele łatwiejsze niż się wydaje! Zobacz nasz przepis i film!
Składniki
6
Lekkie ciasto :
Ciasto jasnobrązowe :
Ciasto ciemnobrązowe :
Szacowany koszt: 31.25Euros€ (5.21€/porcja)
Materiały
- 1 robot kuchenny
- 3 hermetyczne puszki
- 1 wałek do ciasta
- 1 forma do ciasta o długości ok. 20 cm / szerokości ok. 10 cm
- 1 termometr
Przygotowanie
Czas przygotowania40 min
Czas oczekiwania3 h
Gotowania30 min
- Wlać mleko do rondla. Dodać mąkę kukurydzianą. Wymieszać, aby zagęścić mieszaninę.
- Zdjąć z ognia i dodać masło. Umieścić w misce i poczekać, aż temperatura spadnie poniżej 50°C.
- Następnie dodać cukier i mąkę. Uwodnić suche drożdże, mieszając je z 2 łyżkami ciepłego mleka, a następnie dodać je do mieszanki i wymieszać.
- Odstawić na 10 minut, a następnie wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne.
- Pokrój ciasto na dwie części i dodaj skórkę z cytryny do jednej połowy. Lekko oprószyć mąką kulę ciasta i umieścić w szczelnej formie.
- Drugą połowę przekroić na pół i zagnieść z 5 g kakao zmieszanego z 1 łyżką mleka.
Wziąć drugą połowę i zagnieść z 15 g kakao zmieszanego z 1 łyżką mleka. - Lekko oprósz mąką dwie kulki kolorowego makaronu i umieść je w szczelnych foremkach. Odstawić trzy kawałki makaronu na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
- Wyjąć kulki z foremek i podzielić każdą kulkę na 7 części. Weź jeden z kawałków jasnobrązowego ciasta i uformuj z niego kulkę o średnicy 20 cm. Zrób to samo z ciemnym ciastem i spłaszcz je.
- Umieścić jasnobrązowy budyń w środku i dokładnie zamknąć. Weź jeden z kawałków jasnego ciasta i uformuj z niego kiełbaskę o długości 20 cm. Spłaszcz ją, a następnie włóż do środka ciemnobrązowe/jasnobrązowe ciasto i ponownie zamknij.
- Zwinąć kiełbasę w kłódkę o długości około 40 cm i przekroić na pół. Umieść wszystkie bułki losowo w wysmarowanej masłem formie do ciasta.
- Przykryj formę ściereczką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę, a następnie rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmarować mlekiem. Gdy piekarnik będzie gorący, obniżyć temperaturę do 170°C i wstawić bezpośrednio do piekarnika na 30 do 35 minut.
- A teraz brioszka w panterkę jest gotowa do spożycia!
Obserwacje
Dla dodatkowej przyjemności można zrobić polewę na wierzchu brioszki: rozpuścić 100 g ciemnej czekolady deserowej i 30 ml gorącego mleka. Polać zimną brioszkę. Posypać migdałami i pistacjami.
Zalecamy użycie robota kuchennego do wymieszania kakao w proszku i mleka w dwóch brązowych ciastach (krok 6).
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!