Royal chocolat lub trianon (wideo i wskazówki)

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
trudne
5 h 12 m

Planujesz urodziny, rocznicę lub inne specjalne wydarzenie i chcesz pójść na całość z deserem? Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku na Royal au chocolat, znany również jako Trianon. Lekki, pyszny i przede wszystkim czekoladowy deser! Wykonany z dacquoise z orzechów laskowych, chrupiącej praliny, musu czekoladowego i lustrzanej polewy, całość wykończona jest prostą, wyrafinowaną dekoracją. Wszystko zależy od Ciebie!


Składniki

10

Dacquoise z orzechów laskowych :

Chrupiąca pralina :

Mus czekoladowy :

Polewa lustrzana :

Dekoracja :


Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania5 h
Gotowania12 min


Obserwacje

Pralina: można ją zrobić z migdałów lub pół migdałowych orzechów laskowych. Można również kupić gotowe w specjalistycznych sklepach.
Dacquoise: chociaż w tym przepisie zwykle używa się orzechów laskowych, można również przygotować dacquoise z proszku migdałowego.
Chrupiąca pralina: jeśli nie możesz znaleźć crêpes dentelle, możesz zastąpić je płatkami kukurydzianymi. Rezultat nie będzie tak delikatny, ale nadal będzie chrupiący.
Mus czekoladowy: tradycyjnie w tym deserze mus czekoladowy jest przygotowywany na cieście bombe, mieszance żółtek jaj ubitych z gorącym syropem cukrowym. Dla uproszczenia zdecydowaliśmy się na bardziej klasyczny mus.
Lukier lustrzany: to najtrudniejsza część tego deseru. Jeśli nie chcesz tego robić, możesz na przykład posypać go kakao w proszku i przykleić do niego kawałki czekolady. Jeśli to zrobisz, postępuj zgodnie z proporcjami co do joty, aby upewnić się, że wszystko jest w porządku. Jeśli chodzi o temperaturę, ważne jest, aby lukier miał temperaturę między 35°C a 37°C, gdy wylewasz go na ciasto, które musi być całkowicie zamrożone, aby prawidłowo zastygło. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że lukier będzie "ślizgał się" po cieście, nie zastygając. Zbyt zimny lukier będzie zbyt gęsty!
Dekoracja: tutaj wybraliśmy dekorację, która nie jest zbyt trudna do wykonania w domu, ale to od ciebie zależy, czy użyjesz wyobraźni i własnych technik, aby stworzyć czekoladową królewską, która ci odpowiada.
Przechowywanie: jak w przypadku każdego deseru zawierającego śmietanę, zalecamy zjedzenie go w ciągu 48 godzin i przechowywanie w chłodnym miejscu. Można go jednak zamrozić bezpośrednio po skropieniu lustrzanym lukrem.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+