Ciasto despacito
zagłosuj teraz
Wyruszamy dziś do Brazylii na wyjątkowo smaczny deser: ciasto despacito. W menu biszkopt kakaowy i mus czekoladowy. Połączenie tych dwóch składników to prawdziwa uczta dla kubków smakowych... Idealna równowaga smaków i tekstur :-) Spróbuj sam, korzystając z naszych szczegółowych objaśnień krok po kroku poniżej ↓ ↓
Składniki
8
Ciasto biszkoptowe:
Syrop:
Mus:
Dekoracja :
Szacowany koszt: 5.6Euros€ (0.7€/porcja)
Materiały
- Forma na zawiasy o średnicy 18 cm
- Torebka na ciasto
- Mikser elektryczny
- Drewniany szpikulec (lub nóż)
- Szpatułka
Przygotowanie
Czas przygotowania25 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania25 min
- Czekoladowy biszkopt:
Jajka, wanilię i cukier ubijać do podwojenia objętości. - Przesiej kakao, mąkę i proszek do pieczenia do miski, a następnie dodaj sól i wymieszaj za pomocą miksera.
- Wlej ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, obrócić i włożyć z powrotem do formy.
- Czekoladowy syrop kawowy:
Podgrzej mleko, cukier, kawę rozpuszczalną i kakao w rondelku. Gdy mieszanina się zagotuje, gotować przez 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia. - Mus czekoladowy :
Umieścić miskę, trzepaczkę i śmietanę w zamrażarce na 20 minut przed użyciem. Ubić śmietanę na sztywno. Rozpuścić mleczną czekoladę z ciemną czekoladą. - Natychmiast wlej rozpuszczoną czekoladę do bitej śmietany i ubij trzepaczką, aby połączyć czekoladę.
- Za pomocą drewnianego szpikulca zrób dziurki w biszkopcie, a następnie polej je syropem.
- Wokół biszkoptu ułożyć kawałek rodoïd i przykryć musem czekoladowym. Wygładzić wierzch i schłodzić przez 30 minut.
- Rozpuść trochę ciemnej czekolady i przelej ją do rękawa cukierniczego. Wyciąć mały otwór w worku. Natychmiast po tym wyciśnij poziome linie czekolady na mus.
- Następnie za pomocą drewnianego szpikulca lub noża narysuj linie od góry do dołu, tworząc wzór.
- A teraz ciasto despacito jest gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!