Ciasto pączkowe
zagłosuj teraz
Amerykańskie pączki to kusząca przekąska, ale trzeba przyznać, że wcale nie tak łatwo je zrobić... Zamiast tego postaw na oryginalność deseru, wymyślając na nowo pączka jako ciasto! O wiele prostszy i zabawniejszy pomysł ;-) Ciasto wykonane w formie do savarin i polane pysznym lukrem, aby uzyskać efekt, którym można podzielić się z całą rodziną. Świetny pomysł na przykład na Mardi Gras ;-) Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku poniżej ↓
Składniki
8
Różowy lukier:
Do dekoracji:
Szacowany koszt: 4.08Euros€ (0.51€/porcja)
Materiały
- Forma do Savarin
- Torebka na ciasto (opcjonalnie)
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania40 min
- Wymieszaj mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy i jajka.
- Roztop masło i dodaj do mieszanki.
- Wlać 2/3 masy do formy wysmarowanej masłem.
Maliny obtoczyć w mące (aby nie opadły na dno formy) i ułożyć na wierzchu masy. Przykryć resztą masy. - Piec przez 40 minut w temperaturze 160°C. Pozostawić do ostygnięcia przed wyjęciem z formy.
- Wymieszaj cukier puder z mlekiem. Dodaj kilka kropli wybranego barwnika.
- Używając rękawa cukierniczego (lub pojemnika z dzióbkiem), skrop ciasto lukrem, obracając je.
- Stopniowo lukier będzie się rozprowadzał i spływał po cieście. Nie wahaj się wylać więcej w niektórych miejscach, aby utworzyć spływ.
Uważaj, lukier może spływać, więc zatrzymuj się od czasu do czasu, aby upewnić się, że nie nałożyłeś go zbyt dużo. - Posyp ciasto typowymi cukrowymi dekoracjami do pączków, takimi jak posypki lub perełki. Odstawić na 10 minut.
- A teraz ciasto na pączki jest gotowe!
Obserwacje
Maliny: można je zastąpić innymi czerwonymi owocami lub całkowicie z nich zrezygnować.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!