Domowe speculoos
zagłosuj teraz
Speculoos jako dodatek do kawy/herbaty są świetne, ale domowe speculoos są jeszcze lepsze! Łatwe, chrupiące ciasteczka o słodkim cynamonowym smaku - nie można się im oprzeć, prawda? I są łatwe do zrobienia, dzięki naszemu przepisowi krok po kroku poniżej! Nie zapomnij zapakować kilku do pudełka i wrzucić ich do swojej torby lub tornistra dzieci na przerwę na przekąskę ;-)
Składniki
20
Szacowany koszt: 1.54Euros€ (0.08€/porcja)
Materiały
- Robot kuchenny (opcjonalnie)
- Noże
- Papier do pieczenia
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h
Gotowania15 min
- Wymieszać miękkie masło z cukrem. Po dokładnym wymieszaniu dodać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać do uzyskania konsystencji "piasku". Na koniec dodać żółtka i dobrze wymieszać.
- Uformuj ciasto w kulę i zawiń w folię spożywczą. Chłodzić przez godzinę.
- Rozwałkuj ciasto na grubość nieco poniżej 1 cm i użyj wykrawaczki do ciastek, aby wyciąć ciasteczka. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Umieścić w piekarniku na 15 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz twoje speculoos są gotowe!
Obserwacje
Przyprawy: tutaj użyliśmy tylko cynamonu, ale można również dodać gałkę muszkatołową, imbir, a nawet goździki (jeśli nie jesteś zbyt wybredny).
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!