Pirenejskie ciasto jagodowe
zagłosuj teraz
Udaj się do Hautes-Pyrénées na deser z tym wilgotnym, owocowym cudem: pirenejskim ciastem jagodowym! Jest to wyjątkowo smaczny i łatwy w przygotowaniu przepis, który dawniej był przygotowywany z okazji ślubów i komunii. Jeśli chodzi o przygotowanie, każda wioska i rodzina ma swój własny przepis, ale oto podstawowy, który można modyfikować, a przede wszystkim tworzyć własne :-)
Składniki
6
Szacowany koszt: 4.11Euros€ (0.69€/porcja)
Materiały
- Forma do ciasta
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania45 min
Wymieszaj żółtka z wanilią, rumem i cukrem. Dodaj roztopione masło, mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dobrze wymieszaj.
Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je do masy. Następnie dodaj jagody.
Wlej ciasto do wysmarowanej masłem formy i piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe.
Pozostaw do ostygnięcia i gotowe! Jeśli chcesz, możesz posypać ciasto cukrem pudrem :) Smacznego!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!