Pirenejskie ciasto jagodowe
zagłosuj teraz
Udaj się do Hautes-Pyrénées na deser z tym wilgotnym, owocowym cudem: pirenejskim ciastem jagodowym! Jest to wyjątkowo smaczny i łatwy w przygotowaniu przepis, który dawniej był przygotowywany z okazji ślubów i komunii. Jeśli chodzi o przygotowanie, każda wioska i rodzina ma swój własny przepis, ale oto podstawowy, który można modyfikować, a przede wszystkim tworzyć własne :-)
Składniki
6
Szacowany koszt: 4.11Euros€ (0.69€/porcja)
Materiały
- Forma do ciasta
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania45 min
- Wymieszaj żółtka z wanilią, rumem i cukrem. Dodać roztopione masło, mąkę i proszek do pieczenia i dobrze wymieszać.
- Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy. Dodać jagody.
- Wlej ciasto do wysmarowanej masłem formy i piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić, czy ciasto jest gotowe.
- Pozostawić do ostygnięcia i gotowe! Jeśli chcesz, możesz posypać ciasto cukrem pudrem :) Smacznego!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!