Pirenejskie ciasto jagodowe

zagłosuj teraz
Przekąski
6 porcji
łatwe
55 min

Udaj się do Hautes-Pyrénées na deser z tym wilgotnym, owocowym cudem: pirenejskim ciastem jagodowym! Jest to wyjątkowo smaczny i łatwy w przygotowaniu przepis, który dawniej był przygotowywany z okazji ślubów i komunii. Jeśli chodzi o przygotowanie, każda wioska i rodzina ma swój własny przepis, ale oto podstawowy, który można modyfikować, a przede wszystkim tworzyć własne :-)

Składniki

6

Materiały

  • Forma do ciasta

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania45 min
  • Pirenejskie ciasto jagodowe - Przygotowanie krok 1Wymieszaj żółtka z wanilią, rumem i cukrem. Dodaj roztopione masło, mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dobrze wymieszaj.
  • Pirenejskie ciasto jagodowe - Przygotowanie krok 2Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je do masy. Następnie dodaj jagody.
  • Pirenejskie ciasto jagodowe - Przygotowanie krok 3Wlej ciasto do wysmarowanej masłem formy i piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe.
  • Pirenejskie ciasto jagodowe - Przygotowanie krok 4Pozostaw do ostygnięcia i gotowe! Jeśli chcesz, możesz posypać ciasto cukrem pudrem :) Smacznego!
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: