Ekspresowe ciasto cytrynowe w blenderze!
Jeśli szukasz wilgotnego ciasta o pysznym cytrynowym smaku, a przede wszystkim bez żadnego wysiłku, to dobrze trafiłeś ;-) Oprócz tego, że jest pyszne, to ciasto cytrynowe wyraźnie zmniejszy potrzebę zmywania naczyń, ponieważ wszystko, co musisz zrobić, to wymieszać wszystkie składniki w blenderze i gotowe! Idealne ciasto na przerwę na przekąskę lub jako dodatek do herbaty lub kawy, które zachwyci miłośników cytrynowych deserów.
Składniki
Materiały
- Forma do ciasta 24x11 cm
- Blender
Przygotowanie
- Posiekaj cytrynę, usuwając pestki. Umieść kawałki cytryny w blenderze.
- Dodaj pozostałe składniki.
- Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby wymieszać szpatułką.
- Wlej ciasto do natłuszczonej formy.
- Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180°C.
- I gotowe! Jeśli chcesz, możesz udekorować go cukrem pudrem i plasterkami cytryny.
Obserwacje
Jak przechowywać to ciasto cytrynowe?
Przechowywać w szczelnym pojemniku lub zawinięte w folię spożywczą lub aluminiową.
Czy to ciasto można przygotować z innymi owocami cytrusowymi?
Tak, można bez obaw przygotować to ciasto z innymi owocami cytrusowymi, ale może być konieczne zwiększenie ilości mąki, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie. Nie zapomnij usunąć pestek.
Czy ciasto można przygotować w innej formie?
Tak, ciasto można bez problemu upiec w innej formie! Pamiętaj, aby dobrze ją natłuścić przed wlaniem ciasta.
Czy ciasto cytrynowe można zamrozić?
Tak, można go bez problemu zamrozić. Pamiętaj, aby robić porcje, jeśli chcesz zjeść go po trochu!
Czego mogę użyć zamiast oleju?
Możesz zastąpić go roztopionym masłem.
Czego mogę użyć zamiast mleka?
Możesz użyć wybranego napoju roślinnego (sojowego, migdałowego itp.).