Tort ze słodkich ziemniaków i kremu kokosowego
zagłosuj teraz
Wszyscy znamy słodkie ziemniaki jako frytki, purée lub au gratin... ale co z gotowaniem ich na deser? Wypróbuj nasz przepis na fondant ze słodkich ziemniaków i kokosa! Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, w 100% domowy i będzie słodkim zwieńczeniem posiłku! Co więcej, przepis ten jest bezglutenowy! I tak, użyliśmy mąki kukurydzianej ;-) To okazja dla wszystkich nietolerancyjnych i alergików, aby również mogli cieszyć się deserem!
Składniki
10
Szacowany koszt: 5.12Euros€ (0.51€/porcja)
Materiały
- Forma silikonowa (średnica 24 cm)
- Wyciskarka do puree
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania1 h
- Obierz i posiekaj słodkie ziemniaki. Gotować we wrzącej wodzie przez 15 minut.
- Rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków i dodaj masło, aby rozpuściło się w gorących słodkich ziemniakach.
- Dodaj cukier, cynamon i szczyptę soli i dobrze wymieszaj. Następnie dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać.
- Dodaj starty kokos, a następnie jajka i dobrze wymieszaj.
- Wlać masę do wysmarowanej masłem formy i piec w gorącym piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180°C.
- Teraz fondant ze słodkich ziemniaków jest gotowy!
Obserwacje
Słodki ziemniak: tutaj go ugotowaliśmy, ale można go również ugotować na parze.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!