Tort z batatów i kokosa
zagłosuj teraz
Słodkie ziemniaki znamy jako frytki, purée lub zapiekankę... ale co z przygotowaniem ich na deser? Wypróbuj nasz przepis na fondant z batatów i kokosa! Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, w 100% domowy i będzie słodkim zwieńczeniem posiłku! Co więcej, przepis ten jest bezglutenowy! Tak, użyliśmy mąki kukurydzianej ;-) To okazja dla wszystkich nietolerancyjnych i alergików, aby również mogli cieszyć się deserem!
Składniki
10
Szacowany koszt: 5.12Euros€ (0.51€/porcja)
Materiały
- Forma silikonowa (średnica 24 cm)
- Wyciskarka do puree
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania1 h
Obierz i pokrój słodkie ziemniaki na kawałki. Gotuj je przez 15 minut w wrzącej wodzie.
Rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków i dodaj masło, aby rozpuściło się w gorących słodkich ziemniakach.
Dodaj cukier, cynamon, szczyptę soli i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mąkę kukurydzianą i ponownie wymieszaj.
Dodaj starty kokos, a następnie jajka i dobrze wymieszaj.
Wlej masę do wysmarowanej masłem formy i piecz w gorącym piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180°C.
I oto, Twój fondant z batatów jest gotowy!
Obserwacje
Słodki ziemniak: tutaj go ugotowaliśmy, ale można go również ugotować na parze.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!