Wyjątkowo miękkie bułeczki brioche w kształcie serca na walentynki
zagłosuj teraz
Miłość unosi się w powietrzu dzięki tym wyjątkowo miękkim bułeczkom brioche w kształcie serca ♥ Idealny pomysł, aby zadowolić ukochaną osobę podczas śniadania lub przekąski :-) I nie zapomnij dodać różowych pralinek do chrupiących, kolorowych boków ;-) Jeśli chodzi o przygotowanie, wyjaśnimy wszystko krok po kroku poniżej!
Składniki
20
Ciasto na brioszki :
Polewa :
Złocenie :
Szacowany koszt: 10.41Euros€ (0.52€/porcja)
Materiały
- Robot kuchenny z hakiem / ugniatarka
- Papier pergaminowy
- Róg do ciasta (lub szpatułka i nóż)
- Wałek do ciasta
- Pędzel
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania3 h 15 m
Gotowania17 min
Wymieszać drożdże piekarskie z ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Umieść mąkę w misie miksera. Dodaj cukier i sól z jednej strony i przykryj mąką. Następnie dodaj jajka i mieszankę mleka o temperaturze pokojowej z drożdżami.
Zagniatać do uzyskania ciasta, które nie będzie się kleić. Dodać miękkie masło, pokrojone na kawałki, po trochu. Wyrabiać przez 5 minut, aż ciasto przestanie się kleić.
Uformować kulę z ciasta w misce i przykryć ściereczką do naczyń. Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej (w miarę możliwości w pobliżu źródła ciepła).
Odtłuścić ciasto i podzielić na 7 części o wadze około 140 g każda. Uformować małe kulki i przykryć ściereczką w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Roztopić masło. Rozwałkować kawałki ciasta. Posmarować kawałki ciasta masłem i posypać brązowym cukrem (około 1 łyżeczki na kawałek ciasta).
Rozwałkuj ciasto w kulkę.
Złóż kiełbasę na pół: od góry do dołu.
Za pomocą rogu do ciasta przeciąć ciasto od góry do dołu, pozostawiając pełne dno ciasta.
Złóż lewą stronę w lewo i prawą stronę w prawo. Umieścić na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Przykryć ściereczką do naczyń i odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg), wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj bułeczki glazurą. Posypać różowymi pralinami.
Piec brioszki przez 17 minut w temperaturze 180°C w piekarniku z termoobiegiem.
Teraz brioszki są już nadmuchane i gotowe do spożycia.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!