Jak zrobić domowy sos?

zagłosuj teraz
Side dish
6 porcji
łatwe
1 h 20 m

Jak zrobić domowy relish, to słynne dzieło tak często używane w Stanach Zjednoczonych? Jest to mieszanka sosu i chutney, którą Amerykanie uwielbiają używać do burgerów, grillowanych mięs i słynnego sosu Big Mac ;-) Oto przepis, abyś i Ty mógł się nim cieszyć!


Składniki

6

Dla bardzo małej doniczki:

Szacowany koszt: 1.17 (0.2€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania10 min
  • Ogórek i cebulę zetrzeć na tarce i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Umieścić naczynie nad miską, aby nadać mieszance odpowiedni smak. Posypać solą, przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej 1 godzinę (lub na całą noc).
  • Umieść mieszankę ogórka i cebuli w czystej ściereczce i wyciśnij nadmiar wody.
  • Po wyciśnięciu umieścić mieszaninę w rondlu i dodać pozostałe składniki.
  • Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, regularnie mieszając.
  • Umieść mieszaninę w szklanym pojemniku i pozostaw do ostygnięcia.
    Przechowuj ten domowy sos w lodówce przez kilka miesięcy. Nie wahaj się pomnożyć ilości, aby uzyskać większy słoik ;-)


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+