Jak zrobić purée z musu?
Oto prosty, łatwy przepis, który wszyscy uwielbialiśmy jako dzieci (i nadal uwielbiamy...): Purée mousseline! Przepis, który jest gotowy w dosłownie 5 minut, jest idealnym dodatkiem do mielonego steku, warzyw smażonych na patelni lub panierowanej ryby - krótko mówiąc, posiłek, który zabierze Cię z powrotem do dzieciństwa :-)
Składniki
Materiały
- 1 szklana miska na sałatkę
Przygotowanie
- Wlej mleko i wodę do miski.
- Dodaj płatki purée i wymieszaj.
- Gotować przez 5 minut w kuchence mikrofalowej.
- Wyjąć z kuchenki mikrofalowej, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Teraz jest gotowe!
Obserwacje
Z czym podawać purée mousseline?
Można go używać jako dodatku do każdego dania: na przykład pieczonego kurczaka, mielonych steków, ryb, a nawet grillowanych warzyw!
Czy mogę przechowywać purée mousseline?
Tak, można je przechowywać przez 3 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.
Jakie są wskazówki, jak uniknąć grudek w purée z musu?
Aby uniknąć grudek w purée z musu, konieczne jest stopniowe dodawanie płynów.
Jak doprawić purée z musu?
Purée z musu można doprawić solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą gałki muszkatołowej, aby wzmocnić jego smak. Miłośnicy słodyczy mogą nawet dodać starty ser!