Pesto pistacjowe, łatwy i smaczny sos
Szukasz najlepszego pesto na świecie (obok pesto calabrese, oczywiście)? W takim razie nie szukaj dalej! Pesto di pistacchi(tutaj lubimy nazywać je "pestoche"), dosłownie można za nie umrzeć! Ten łatwy w przygotowaniu przepis zajmie Ci tylko kilka minut i z pewnością zaimponuje Twoim gościom odmianą od tradycyjnego pesto alla genovese. Podawaj to pistacjowe pesto jako sos do świeżego makaronu lub jako dodatek do bruschetty - na pewno się nie zawiedziesz!
Składniki
Materiały
- 1 rozdrabniacz
Przygotowanie
- Umieść pistacje, świeżą bazylię, parmezan, oliwę z oliwek i czosnek w rozdrabniaczu.
- Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- Pesto jest już gotowe! Smacznego!
Obserwacje
Ile pesto otrzymasz z tego przepisu?
Z tego przepisu wychodzi około 300 g pesto.
Jak sprawić, by pesto było mniej pastowate?
Możesz po prostu dodać więcej oliwy z oliwek.
Zachowaliśmy tę konsystencję, ponieważ chcieliśmy ugotować je z makaronem.
Jak ugotować makaron z pesto pistacjowym?
Gotowaliśmy makaron w dużej ilości osolonej wody przez minutę krócej niż czas wskazany na opakowaniu. Zachowaliśmy wodę z gotowania. Następnie dodaliśmy około 2 łyżek pesto na osobę, dodaliśmy trochę wody z gotowania, aby rozrzedzić sos i dokończyliśmy gotowanie makaronu w sosie.
Jakiego rodzaju pistacji użyliście?
Użyliśmy prażonych pistacji z solą i pieprzem, więc nie dodaliśmy żadnej soli ani pieprzu do przygotowania. Doprawiaj po trochu, aby uzyskać smak, który lubisz. Możesz użyć pistacji Bronte, typowych dla Sycylii, skąd pochodzi to słynne pesto.
Czego mogę użyć zamiast parmezanu?
Parmezan można zastąpić Grana Padano lub nawet Pecorino, które nadadzą nieco mocniejszy smak.
Jak długo mogę przechowywać domowe pesto pistacjowe?
Pesto można przechowywać przez tydzień w lodówce w szczelnym pojemniku. Możesz na przykład użyć starego (czystego) słoika po sosie pesto.
Czy mogę zamrozić domowe pesto pistacjowe?
Możesz przechowywać to pesto w zamrażarce, ale nie wahaj się robić porcji, aby za każdym razem uzyskać tylko potrzebną ilość.
Jak mogę dłużej przechowywać to pesto?
Przykryj wierzch pesto oliwą z oliwek, aby przechowywać je dłużej i zapobiec utlenianiu.
Jak smakuje pesto pistacjowe?
W Ptitchef uwielbiamy to pesto samodzielnie z makaronem, ale także rozcieńczone oliwą z oliwek w bruschetcie i na pizzy. Pesto doskonale komponuje się z mortadelą z pistacjami i burratą. Znajdź swoje idealne połączenie i daj nam swoje najlepsze pomysły w komentarzach :-)