Ciasto z perliczki z foie gras
zagłosuj teraz
Upiecz perliczkę, wykorzystując ją w przepisie na ciasto! Aromatyzowana białym porto i połączona z foie gras, nie będziesz w stanie oprzeć się temu łatwemu w przygotowaniu daniu! Jest to również łatwy przepis na świąteczne potrawy (Boże Narodzenie, Nowy Rok, urodziny...). Przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół Ptitchef, przeprowadzimy Cię krok po kroku przez proces przygotowania tego domowego ciasta :-)
Składniki
8
Materiały
- tortownica o średnicy 26 cm
- 1 żeliwne naczynie żaroodporne
- papier do pieczenia
Przygotowanie
Czas przygotowania2 h
Gotowania2 h
- Roztop masło w naczyniu żaroodpornym. Dodać perliczkę i grillować ze wszystkich stron.
- Następnie dodać obrane szalotki, posiekany schab, ocet balsamiczny, białe porto, wodę, kostkę rosołową, sól i pieprz. Przykryć i gotować na średnim ogniu przez 1h30min.
- Po upływie tego czasu odstawić do ostygnięcia, aby można było zająć się mięsem. Usunąć skórę z perliczki, tak aby pozostało całe mięso, i poszatkować schab. Przekrój szalotki na pół i wymieszaj.
- Zebrać bulion z naczynia żaroodpornego i umieścić w rondlu. Gotować na średnim ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu, aby uzyskać ładny, kremowy sos.
- Umieść ciasto francuskie w formie i zalej mieszanką mięsa i szalotki. Wygładź całość, a następnie przykryj plasterkami foie gras. Zawinąć brzegi ciasta nad nadzieniem.
- Przykryj drugim ciastem francuskim i wsuń brzegi pod pierwsze ciasto, aby uformować placek. Zrób otwór w środku i wsuń trochę papieru do pieczenia zwiniętego w walec, aby utworzyć komin.
- Posmaruj cobbler żółtkiem i narysuj wzory czubkiem noża.
- Piec przez 40 minut w temperaturze 210°C.
- Teraz ciasto z perliczki jest gotowe do podania z pysznym sosem.
Obserwacje
Białe porto: można je zastąpić innym alkoholem, takim jak Noilly Prat.
Foiegras: jeśli użyjesz bloku, foie gras stopi się podczas gotowania i zmiesza z mięsem. Jeśli użyjesz całego foie gras, będzie się ono trzymać razem, a podczas degustacji będziesz mieć kawałki foie gras.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!