Gnocchi ze słodkich ziemniaków (łatwe gnocchi)
zagłosuj teraz
Gnocchi zyskały nowy smak dzięki słodkim ziemniakom. Aby unowocześnić ten przepis, konieczne było jedynie zastąpienie angielskiego ziemniaka. Bardzo łatwy w przygotowaniu, jest również wszechstronny, ponieważ można użyć mąki pszennej (jak tradycyjne gnocchi) lub mąki bezglutenowej (dla alergików). W obu przypadkach uzyskamy doskonałe rezultaty. Co więcej, nie używamy jajek. Zapoznaj się z naszym przewodnikiem krok po kroku:
Składniki
4
Szacowany koszt: 3.17Euros€ (0.79€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania20 min
- Obierz i ugotuj ziemniaki (około 10 minut lub do miękkości). Następnie odcedź wodę i zetrzyj je na puree.
- Pozostawić do ostygnięcia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Dodać mąkę i zagnieść ciasto (powinno być zwarte, ale nie twarde, więc w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki).
- Na posypanej mąką powierzchni uformuj bułki i pokrój je w prostokąty (postaraj się, aby wszystkie były tego samego rozmiaru).
- Na koniec wykonaj rowki zębami widelca.
- Zagotuj osoloną wodę w dużym rondlu (bez oleju). Dodaj gnocchi. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię (około 1,5 minuty). Wyjmij je za pomocą sitka.
- Polać sosem pesto lub innym wybranym sosem. Posypać startym serem. Smacznego!
Obserwacje
Rodzaje ziemniaków: My używamy słodkiego ziemniaka, ale może to być ziemniak angielski lub asterix.
Zamrażanie g nocchi: Jeśli wolisz, zamroź gnocchi (przed gotowaniem). Nie musisz ich rozmrażać, gdy je jesz, po prostu włóż je do gorącej wody. Czas gotowania będzie dłuższy (około 3 minut).
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!