Gnocchi ze słodkich ziemniaków (łatwe gnocchi)
zagłosuj teraz
Gnocchi zyskały nowy smak dzięki słodkim ziemniakom. Aby unowocześnić ten przepis, konieczne było jedynie zastąpienie angielskiego ziemniaka. Bardzo łatwy w przygotowaniu, jest również wszechstronny, ponieważ można użyć mąki pszennej (jak tradycyjne gnocchi) lub mąki bezglutenowej (dla alergików). W obu przypadkach uzyskamy doskonałe rezultaty. Co więcej, nie używamy jajek. Zapoznaj się z naszym przewodnikiem krok po kroku:
Składniki
4
Szacowany koszt: 3.17Euros€ (0.79€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania20 min
Obierz i ugotuj ziemniaki (około 10 minut lub do miękkości). Następnie odcedź wodę i zetrzyj je na puree.
Pozostawić do ostygnięcia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Dodać mąkę i zagnieść ciasto (powinno być zwarte, ale nie twarde, więc w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki).
Na posypanej mąką powierzchni uformuj wałki i pokrój je w prostokąty (postaraj się, aby wszystkie były tego samego rozmiaru).
Na koniec wykonaj rowki zębami widelca.
Zagotuj osoloną wodę w dużym rondlu (bez oleju). Dodaj gnocchi. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię (około 1,5 minuty). Wyjmij je za pomocą sitka.
Polać sosem pesto lub innym wybranym sosem. Posypać startym serem. Smacznego!
Obserwacje
Rodzaje ziemniaków:<\/b> My używamy słodkiego ziemniaka, ale może to być ziemniak angielski lub asterix.
Zamrażanie gnocchi:<\/b> Jeśli wolisz, zamroź gnocchi (przed gotowaniem). Nie musisz ich rozmrażać, gdy je jesz, po prostu włóż je do gorącej wody. Czas gotowania będzie dłuższy (około 3 minut).
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!