Kurczak teriyaki, słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz!

zagłosuj teraz
Danie główne
3 porcji
łatwe
55 min

Aby kurczak w porze lunchu był jeszcze smaczniejszy, dopraw go sosem teriyaki! To sprytna słodko-pikantna mieszanka, która pozwoli ci poczuć smak "powrotu do domu". A jako dodatek wystarczy wybrać ryż i/lub garść smażonych warzyw, aby zagwarantować smaczne, dobrze zbilansowane danie ;-)


Składniki

3

Marynata:

Sos:

Szacowany koszt: 4.54 (1.51€/porcja)

Materiały

  • folia spożywcza + miska na sałatkę (lub hermetyczna puszka)
  • deska do krojenia
  • nóż
  • szpatułka
  • patelnia

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania15 min

  • Kurczak Teriyaki, słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 1Zacznij od pokrojenia kurczaka na kawałki. Obierz ząbek czosnku i kawałek imbiru.
  • Kurczak Teriyaki, słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 2Przełożyć kawałki kurczaka do salaterki. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i imbir.
  • Kurczak Teriyaki, słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 3Dodaj sos sojowy i mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj. Przykryć miskę folią spożywczą i schłodzić przez co najmniej 30 minut.
  • Kurczak Teriyaki, słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 4W międzyczasie przygotować ryż i sos.
    Ryż:
    Przykryj i gotuj ryż w rondlu na średnim ogniu przez 10 minut.
  • Kurczak Teriyaki, słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 5Sos:
    Wymieszać sos sojowy i mirin. Wlać na patelnię na średnim ogniu.
  • Kurczak Teriyaki, słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 6Gdy mieszanina zacznie wrzeć, dodaj brązowy cukier i poczekaj, aż się rozpuści, mieszając od czasu do czasu.
  • Kurczak Teriyaki, słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 7Na koniec dodaj mąkę kukurydzianą, aby zagęścić sos, dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
  • Kurczak Teriyaki, słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 8Skropić olejem patelnię na średnim ogniu. Obsmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor, a następnie zmniejszyć ogień i kontynuować smażenie.
  • Kurczak Teriyaki, słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 9Gdy kurczak będzie już ugotowany, dodać sos teriyaki i wymieszać.
  • Kurczak Teriyaki, słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 10Sos zredukuje się i dobrze pokryje kawałki kurczaka. Zdjąć z ognia, gdy sos zgęstnieje!
  • Kurczak Teriyaki, słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 11Podawać kurczaka teriyaki na ryżu i posypać posiekanym świeżym szczypiorkiem oraz czarnym i białym sezamem.

Obserwacje

Jak przechowywać kurczaka teriyaki?
Można go przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 4 dni.

Czy mogę zamrozić kurczaka teriyaki?
Kurczaka teriyaki można zamrażać bez żadnych obaw!

Jaki jest najlepszy dodatek do kurczaka teriyaki?
Przygotowaliśmy ryż basmati, ale możesz również przygotować japoński ryż lub makaron ryżowy do kurczaka teriyaki! Nie doprawiliśmy ryżu i zalecamy spróbowanie połączenia ryżu i sosu przed doprawieniem!

Co to jest mirin?
Mirin to rodzaj sake, który jest bardzo łagodny i słodki. Przyprawa ta jest używana głównie w kuchni japońskiej i koreańskiej.

Do czego służy mąka kukurydziana i czym można ją zastąpić?
Mąka kukurydziana służy do zagęszczania sosu, ale można ją zastąpić mąką.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+