Kurczak teriyaki, słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz!
Aby kurczak w porze lunchu był jeszcze smaczniejszy, dopraw go sosem teriyaki! To sprytna słodko-pikantna mieszanka, która pozwoli ci poczuć smak "powrotu do domu". A jako dodatek wystarczy wybrać ryż i/lub garść smażonych warzyw, aby zagwarantować smaczne, dobrze zbilansowane danie ;-)
Składniki
Marynata:
Sos:
Materiały
- folia spożywcza + miska na sałatkę (lub hermetyczna puszka)
- deska do krojenia
- nóż
- szpatułka
- patelnia
Przygotowanie
- Zacznij od pokrojenia kurczaka na kawałki. Obierz ząbek czosnku i kawałek imbiru.
- Przełożyć kawałki kurczaka do salaterki. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i imbir.
- Dodaj sos sojowy i mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj. Przykryć miskę folią spożywczą i schłodzić przez co najmniej 30 minut.
- W międzyczasie przygotować ryż i sos.
Ryż:
Przykryj i gotuj ryż w rondlu na średnim ogniu przez 10 minut. - Sos:
Wymieszać sos sojowy i mirin. Wlać na patelnię na średnim ogniu. - Gdy mieszanina zacznie wrzeć, dodaj brązowy cukier i poczekaj, aż się rozpuści, mieszając od czasu do czasu.
- Na koniec dodaj mąkę kukurydzianą, aby zagęścić sos, dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
- Skropić olejem patelnię na średnim ogniu. Obsmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor, a następnie zmniejszyć ogień i kontynuować smażenie.
- Gdy kurczak będzie już ugotowany, dodać sos teriyaki i wymieszać.
- Sos zredukuje się i dobrze pokryje kawałki kurczaka. Zdjąć z ognia, gdy sos zgęstnieje!
- Podawać kurczaka teriyaki na ryżu i posypać posiekanym świeżym szczypiorkiem oraz czarnym i białym sezamem.
Obserwacje
Jak przechowywać kurczaka teriyaki?
Można go przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 4 dni.
Czy mogę zamrozić kurczaka teriyaki?
Kurczaka teriyaki można zamrażać bez żadnych obaw!
Jaki jest najlepszy dodatek do kurczaka teriyaki?
Przygotowaliśmy ryż basmati, ale możesz również przygotować japoński ryż lub makaron ryżowy do kurczaka teriyaki! Nie doprawiliśmy ryżu i zalecamy spróbowanie połączenia ryżu i sosu przed doprawieniem!
Co to jest mirin?
Mirin to rodzaj sake, który jest bardzo łagodny i słodki. Przyprawa ta jest używana głównie w kuchni japońskiej i koreańskiej.
Do czego służy mąka kukurydziana i czym można ją zastąpić?
Mąka kukurydziana służy do zagęszczania sosu, ale można ją zastąpić mąką.