Kurczak teriyaki - słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz!

zagłosuj teraz
Danie główne
3 porcji
łatwe
55 min

Aby kurczak w porze lunchu był jeszcze smaczniejszy, dopraw go sosem teriyaki! To sprytna słodko-pikantna mieszanka, która pozwoli ci poczuć smak "powrotu do domu". A jako dodatek wystarczy wybrać ryż i/lub garść smażonych warzyw, aby zagwarantować smaczne, dobrze zbilansowane danie ;-)


Składniki

3

Marynata:

Sos:

Ryż:

Do dekoracji:

Szacowany koszt: 4.54 (1.51€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania15 min


Obserwacje

Jak przechowywać kurczaka teriyaki?
Można go przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 4 dni.

Czy mogę zamrozić kurczaka teriyaki?
Kurczaka teriyaki można zamrażać bez żadnych obaw!

Jaki jest najlepszy dodatek do kurczaka teriyaki?
Przygotowaliśmy ryż basmati, ale możesz również przygotować japoński ryż lub makaron ryżowy do kurczaka teriyaki! Nie doprawiliśmy ryżu i zalecamy spróbowanie połączenia ryżu i sosu przed doprawieniem!

Co to jest mirin?
Mirin to rodzaj sake, który jest bardzo łagodny i słodki. Przyprawa ta jest używana głównie w kuchni japońskiej i koreańskiej.

Do czego służy mąka kukurydziana i czym można ją zastąpić?
Mąka kukurydziana służy do zagęszczania sosu, ale można ją zastąpić mąką.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+