Ciasto królewskie z frangipane
zagłosuj teraz
Na początku stycznia wszystko kręci się wokół królów! A czy jest lepszy sposób na oddanie im hołdu niż smaczny deser? Zrób miejsce dla galette des rois w wersji frangipane! Niezwykle prosty przepis o wspaniałym smaku migdałów :-)
Składniki
8
Szacowany koszt: 5.58Euros€ (0.7€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania30 min
- Wymieszaj proszek migdałowy i cukier, a następnie dodaj zmiękczone masło i wymieszaj. Na koniec dodać 3 jajka i dobrze wymieszać.
- Wyłóż formę do tarty pierwszym ciastem francuskim i wlej poprzednią mieszankę.
- Złożyć brzegi ciasta nad masą i posmarować białkiem jajka, aby pomóc drugiemu ciastu skleić się ze sobą.
- Przykryj drugim ciastem, odetnij nadmiar i wsuń je tak, aby dobrze przylegało do ciasta pod spodem.
Nie zapomnij dodać fasoli fava, jeśli robisz tę galette na Święto Trzech Króli! - Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, a następnie za pomocą noża narysuj wzory.
- Piec przez 45 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz Twoja galette des rois jest gotowa!
Obserwacje
Dodawanie składników: jeśli chcesz nadać swojej galette des rois jeszcze więcej smaku, dodaj płynną wanilię lub rum!
Dekorowanie: przed włożeniem do piekarnika udekoruj wierzch galette według własnego uznania. To doskonała okazja, aby nadać swojemu wypiekowi osobisty charakter ;-)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!