Ciasto królewskie z frangipane

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
1 h

Na początku stycznia wszystko kręci się wokół królów! A czy jest lepszy sposób na oddanie im hołdu niż smaczny deser? Zrób miejsce dla galette des rois w wersji frangipane! Niezwykle prosty przepis o wspaniałym smaku migdałów :-)

Składniki

8

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania30 min
  • Ciasto królewskie z frangipane - Przygotowanie krok 1Wymieszaj proszek migdałowy i cukier, a następnie dodaj zmiękczone masło i dobrze je wmieszaj w masę. Na koniec dodaj 3 jajka i dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto królewskie z frangipane - Przygotowanie krok 2Wyłóż formę do tarty pierwszym ciastem francuskim i wlej przygotowaną mieszankę.
  • Ciasto królewskie z frangipane - Przygotowanie krok 3Złóż brzegi ciasta nad masą i posmaruj białkiem jajka, aby drugie ciasto dobrze się skleiło.
  • Ciasto królewskie z frangipane - Przygotowanie krok 4Przykryj drugim ciastem, odetnij nadmiar i wsuń je tak, aby dobrze przylegało do ciasta pod spodem.
    Nie zapomnij dodać fasoli fava, jeśli robisz tę galette na Święto Trzech Króli!
  • Ciasto królewskie z frangipane - Przygotowanie krok 5Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, a następnie za pomocą noża narysuj wzory.
  • Ciasto królewskie z frangipane - Przygotowanie krok 6Piec przez 45 minut w temperaturze 180°C.
  • Ciasto królewskie z frangipane - Przygotowanie krok 7A teraz Twoja galette des rois z frangipane jest gotowa!

Obserwacje

Dodawanie składników: jeśli chcesz nadać swojej galette des rois jeszcze więcej smaku, dodaj płynną wanilię lub rum!

Dekorowanie: przed włożeniem do piekarnika udekoruj wierzch galette według własnego uznania. To doskonała okazja, aby nadać swojemu wypiekowi osobisty charakter ;-)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: