Ciasto królewskie z frangipane

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
1 h

Na początku stycznia wszystko kręci się wokół królów! A czy jest lepszy sposób na oddanie im hołdu niż smaczny deser? Zrób miejsce dla galette des rois w wersji frangipane! Niezwykle prosty przepis o wspaniałym smaku migdałów :-)


Składniki

8
Szacowany koszt: 5.58 (0.7€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania30 min

  • Ciasto królewskie z frangipane - Przygotowanie krok 1Wymieszaj proszek migdałowy i cukier, a następnie dodaj zmiękczone masło i wymieszaj. Na koniec dodać 3 jajka i dobrze wymieszać.
  • Ciasto królewskie z frangipane - Przygotowanie krok 2Wyłóż formę do tarty pierwszym ciastem francuskim i wlej poprzednią mieszankę.
  • Ciasto królewskie z frangipane - Przygotowanie krok 3Złożyć brzegi ciasta nad masą i posmarować białkiem jajka, aby pomóc drugiemu ciastu skleić się ze sobą.
  • Ciasto królewskie z frangipane - Przygotowanie krok 4Przykryj drugim ciastem, odetnij nadmiar i wsuń je tak, aby dobrze przylegało do ciasta pod spodem.
    Nie zapomnij dodać fasoli fava, jeśli robisz tę galette na Święto Trzech Króli!
  • Ciasto królewskie z frangipane - Przygotowanie krok 5Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, a następnie za pomocą noża narysuj wzory.
  • Ciasto królewskie z frangipane - Przygotowanie krok 6Piec przez 45 minut w temperaturze 180°C.
  • Ciasto królewskie z frangipane - Przygotowanie krok 7A teraz Twoja galette des rois jest gotowa!

Obserwacje

Dodawanie składników: jeśli chcesz nadać swojej galette des rois jeszcze więcej smaku, dodaj płynną wanilię lub rum!

Dekorowanie: przed włożeniem do piekarnika udekoruj wierzch galette według własnego uznania. To doskonała okazja, aby nadać swojemu wypiekowi osobisty charakter ;-)



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+