Ciasto z królika
Czekoladowe brownies zamienione w króliki na deser, u Ptitchefa to możliwe ;-) Sekret tkwi po prostu w krojeniu. Łatwy i oryginalny pomysł na przygotowanie urodzin dla dzieci lub Wielkanocy :-) Krok po kroku pomożemy Ci przygotować te 2 ciasta, złożyć je i udekorować. Wszystko, co musisz zrobić, to podążać za krokami wyjaśnionymi poniżej i zapoznać się z naszym przepisem wideo!
Składniki
Ciasteczka brownies :
Dekoracja :
Materiały
- Okrągła forma o średnicy 18 cm
- Torebka na ciasto
Przygotowanie
- Czekoladowy ganache :
Podgrzać śmietankę. Umieścić białą czekoladę w kawałkach w misce. Zalać gorącą śmietanką i mieszać, aż masa będzie gładka. - Weź 2 łyżki tego ganache i zabarw go na bladoróżowy kolor (zostanie on użyty do narysowania uszu i trufli). Schłodzić oba ganache przez co najmniej 4 godziny.
- Przygotuj ciasto brownie:
Wymieszaj jajka z cukrem, a następnie dodaj mąkę. - Rozpuść czekoladę z masłem i dodaj do poprzedniej mieszanki. Dobrze wymieszać.
Podzielić ciasto na 2 części. - Wlej masę do 2 wysmarowanych masłem okrągłych foremek tego samego rozmiaru (lub jednej po drugiej, jeśli masz tylko jedną foremkę).
Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. - Umieść jedno z ciastek na talerzu. Pokrój drugie ciastko tak, jak pokazano na zdjęciu (lub na poniższym filmie), aby utworzyć 2 uszy i muszkę.
- Umieść wszystko na talerzu do serwowania, aby uformować królika.
- Nałóż ganache z białej czekolady na cały tort. Nie ma znaczenia, jeśli nie jest bardzo gładki, zostanie to później zamaskowane.
- Posyp startym kokosem głowę i uszy królika, aby zrobić futro. Przyklej je również wokół krawędzi, ponieważ ganache utrzyma je na miejscu.
- Za pomocą rękawa cukierniczego lub strzykawki do ciasta narysuj wgłębienia na uszy i trufle, używając kolorowego ganache.
- Połam Mikado na 2 kawałki i umieść je pod nosem, aby utworzyć wąsy. Umieść 2 brązowe cukierki na górze, aby utworzyć oczy.
- Następnie, krok po kroku, przyklejaj cukierki, starając się podążać za kolorami tęczy, do muszki.
- A teraz ciasto z króliczkiem jest gotowe!
Obserwacje
Ciasto bazowe: możesz zrobić dowolne ciasto, pamiętając, że zbyt napuszone ciasto nie będzie wystarczająco płaskie do dekoracji.
Ganache: można go zrobić z ciemnej czekolady (używając tej samej ilości śmietanki co czekolady), aby uzyskać brązowego królika. W tym przypadku nie dodawaj startego kokosa.
Dekorowanie: nie krępuj się użyć swojej wyobraźni!
Przechowywanie: ponieważ ciasto zawiera ganache, zalecamy przechowywanie go w lodówce do 4 dni. Wyjąć z lodówki na 30 minut przed podaniem, aby brownie było miękkie i przyjemne w dotyku.