Gateau moka

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
średnie
1 h 50 m

Klasyczne francuskie ciasto moka to lekki deser o delikatnym smaku kawy.


Składniki

10

Ciasto biszkoptowe:

Krem kawowy:

Syrop do namaczania:

Dekoracja :

Szacowany koszt: 2.93 (0.29€/porcja)

Materiały

  • Pierścień deserowy o średnicy 20 cm
  • Forma do ciasta o średnicy 18 cm
  • Pasek rózgi
  • Termometr do gotowania
  • Mikser elektryczny

Podobne przepisy

Czekoladowe płatki ryżowe dmuchane. popsy kokosowe


Przygotowanie

Czas przygotowania1 h 30 m
Gotowania20 min
  • Wyjąć masło z lodówki, aby zmiękło.
    Przygotować ciasto biszkoptowe:
    Używając miksera elektrycznego, ubijaj jajka z cukrem przez 5 minut. Masa powinna podwoić swoją objętość.
  • Przesiać mąkę na masę i delikatnie wymieszać szpatułką, uważając, aby nie pozostawić mąki na dnie.
    Umieścić w wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 18 cm i piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Przygotować syrop do ponczu:
    Umieść kawę i cukier w rondelku i doprowadź do wrzenia. Natychmiast zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
  • Śmietanka do kawy :
    Umieść żółtka w dużej misce i ustaw obok mikser elektryczny. Doprowadź cukier i wodę do wrzenia. Temperatura powinna osiągnąć 120°C (około 5 minut). Jeśli nie masz termometru do gotowania, wrzuć kroplę syropu do szklanki zimnej wody: powinna utworzyć małą kulkę.
  • Gdy syrop osiągnie temperaturę 120°C, wlać go do żółtek, ubijając na pełnych obrotach. Kontynuować ubijanie, aż masa ostygnie. Powinna ona podwoić swoją objętość.
  • Następnie stopniowo dodawać zmiękczone masło. Gdy całe masło zostanie dodane, dodaj ekstrakt kawy do smaku, uważając, aby nie dodać go zbyt dużo, co zmieniłoby konsystencję kremu.
  • Montaż:
    Umieść pasek rodoïd wewnątrz koła. Pokrój biszkopt na trzy części.
    Ułóż pierwszy kawałek biszkoptu, nasącz go syropem z ponczu kawowego, a następnie nałóż warstwę kremu. Kontynuuj z drugą i trzecią warstwą biszkoptu. Na wierzch nałożyć krem kawowy, wygładzić wierzch i schłodzić przez co najmniej 3 godziny.
  • Wyjąć mokkę z lodówki i posypać kakao w proszku. Ostrożnie rozetnij ciasto, a następnie usuń pasek rodoïd wokół niego.
  • Kawa Mocha jest już gotowa!


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+