Gateau moka

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
średnie
1 h 50 m

Klasyczne francuskie ciasto moka to lekki deser o delikatnym smaku kawy.

Składniki

10

Ciasto biszkoptowe:

Krem kawowy:

Syrop do namaczania:

Dekoracja :

Materiały

  • Pierścień deserowy o średnicy 20 cm
  • Forma do ciasta o średnicy 18 cm
  • Pasek rózgi
  • Termometr do gotowania
  • Mikser elektryczny

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h 30 m
Gotowania20 min
  • Wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło.
    Przygotuj ciasto biszkoptowe:
    Używając miksera elektrycznego, ubijaj jajka z cukrem przez 5 minut. Masa powinna podwoić swoją objętość.
  • Przesiej mąkę na masę i delikatnie wymieszaj szpatułką, uważając, aby nie pozostawić mąki na dnie.
    Umieść w wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 18 cm i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Przygotuj syrop do ponczu:
    Umieść kawę i cukier w rondelku i doprowadź do wrzenia. Natychmiast zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  • Śmietanka do kawy :
    Umieść żółtka w dużej misce i ustaw obok mikser elektryczny. Doprowadź cukier i wodę do wrzenia. Temperatura powinna osiągnąć 120°C (około 5 minut). Jeśli nie masz termometru do gotowania, wrzuć kroplę syropu do szklanki zimnej wody: powinna utworzyć małą kulkę.
  • Gdy syrop osiągnie temperaturę 120°C, wlej go strumieniem na żółtka, ubijając na pełnych obrotach. Kontynuuj ubijanie, aż masa ostygnie. Powinna ona podwoić swoją objętość.
  • Następnie stopniowo dodawaj zmiękczone masło. Gdy całe masło zostanie dodane, dodaj ekstrakt kawy do smaku, uważając, aby nie dodać go zbyt dużo, co zmieniłoby konsystencję kremu.
  • Montaż:
    Umieść pasek rodoïd wewnątrz koła. Pokrój biszkopt na trzy części.
    Ułóż pierwszy kawałek biszkoptu, nasącz go syropem z ponczu kawowego, a następnie nałóż warstwę kremu. Kontynuuj z drugą i trzecią warstwą biszkoptu. Na wierzch nałóż krem kawowy, wygładź wierzch i schłódź przez co najmniej 3 godziny.
  • Wyjmij mokkę z lodówki i posyp ją kakao w proszku. Ostrożnie zdejmij obręcz, a następnie usuń pasek rodoïd wokół niego.
  • I voilà, twoja kawa moka jest gotowa!
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: