Gateau moka
zagłosuj teraz
Klasyczne francuskie ciasto moka to lekki deser o delikatnym smaku kawy.
Składniki
10
Ciasto biszkoptowe:
Krem kawowy:
Syrop do namaczania:
Dekoracja :
Szacowany koszt: 2.93Euros€ (0.29€/porcja)
Materiały
- Pierścień deserowy o średnicy 20 cm
- Forma do ciasta o średnicy 18 cm
- Pasek rózgi
- Termometr do gotowania
- Mikser elektryczny
Podobne przepisy
Kremy z orzechów laskowych (deser wegański i bezglutenowy)
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h 30 m
Gotowania20 min
- Wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło.
Przygotuj ciasto biszkoptowe:
Używając miksera elektrycznego, ubijaj jajka z cukrem przez 5 minut. Masa powinna podwoić swoją objętość. - Przesiej mąkę na masę i delikatnie wymieszaj szpatułką, uważając, aby nie pozostawić mąki na dnie.
Umieść w wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 18 cm i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostaw do ostygnięcia. - Przygotuj syrop do ponczu:
Umieść kawę i cukier w rondelku i doprowadź do wrzenia. Natychmiast zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. - Śmietanka do kawy :
Umieść żółtka w dużej misce i ustaw obok mikser elektryczny. Doprowadź cukier i wodę do wrzenia. Temperatura powinna osiągnąć 120°C (około 5 minut). Jeśli nie masz termometru do gotowania, wrzuć kroplę syropu do szklanki zimnej wody: powinna utworzyć małą kulkę. - Gdy syrop osiągnie temperaturę 120°C, wlej go strumieniem na żółtka, ubijając na pełnych obrotach. Kontynuuj ubijanie, aż masa ostygnie. Powinna ona podwoić swoją objętość.
- Następnie stopniowo dodawaj zmiękczone masło. Gdy całe masło zostanie dodane, dodaj ekstrakt kawy do smaku, uważając, aby nie dodać go zbyt dużo, co zmieniłoby konsystencję kremu.
- Montaż:
Umieść pasek rodoïd wewnątrz koła. Pokrój biszkopt na trzy części.
Ułóż pierwszy kawałek biszkoptu, nasącz go syropem z ponczu kawowego, a następnie nałóż warstwę kremu. Kontynuuj z drugą i trzecią warstwą biszkoptu. Na wierzch nałóż krem kawowy, wygładź wierzch i schłódź przez co najmniej 3 godziny. - Wyjmij mokkę z lodówki i posyp ją kakao w proszku. Ostrożnie zdejmij obręcz, a następnie usuń pasek rodoïd wokół niego.
- I voilà, twoja kawa moka jest gotowa!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!