Krem kawowy z ganache i kakao

zagłosuj teraz
Desser
2 porcji
łatwe
2 h 20 m

Intensywny smak kawy, kremowa konsystencja i wcale nie mdły. Taki właśnie jest ten krem kawowy. Ponieważ przepisy babci są zawsze wspaniałe, pomyśleliśmy, że powrócimy do klasycznego przepisu, aby sprawić przyjemność miłośnikom kawy. Rezultat: prosty przepis, który doda idealny akcent do naszych codziennych posiłków po obiedzie. Słodycz kremu wspaniale łączy się z pozostałymi warstwami: warstwą kakao w proszku i warstwą delikatnego kawowego ganache - po prostu pyszne! Postępuj zgodnie z naszym przewodnikiem krok po kroku i daj nam znać, co myślisz w komentarzach.


Składniki

2

Do kremu:

Do dekoracji:

Szacowany koszt: 2.07 (1.03€/porcja)

Materiały

  • Kieliszki do piwniczki na wino

Podobne przepisy

Krem z orzechów laskowych (deser wegański i bezglutenowy)


Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Czas oczekiwania2 h
Gotowania15 min
  • Odstawić i schłodzić 100 ml mleka w lodówce. Zaparzyć espresso i odstawić. W rondelku podgrzać resztę mleka (110 ml) + cukier + filiżankę kawy. Spróbować i dostosować ilość cukru i/lub kawy do własnych upodobań.
  • W innym rondlu wymieszaj żółtko + 10 g mąki kukurydzianej + zimne mleko, które mieliśmy w lodówce (100 ml). Dobrze wymieszaj za pomocą trzepaczki, aby zintegrować wszystkie składniki i uzyskać jednorodną konsystencję.
  • Dodaj mieszaninę zimnych składników do garnka z gorącą kawą i mlekiem. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką, aby zapobiec przywieraniu. Zawsze mieszać w tym samym kierunku. Kontynuować gotowanie przez około 10 minut lub do momentu, aż mieszanina zgęstnieje. Należy pamiętać, że mieszanina zgęstnieje bardziej, gdy ostygnie.
  • Napełnij szklanki mieszanką i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • Kawowy ganache:
    Posiekaj czekoladę i umieść ją w małej misce. Podgrzej śmietankę w kuchence mikrofalowej. Rozcieńczyć kawę rozpuszczalną w gorącej śmietance. Wlać do posiekanej czekolady i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a składniki się połączą.

    Wyjąć pucharki z lodówki i rozprowadzić na nich ganache, tworząc warstwę pokrywającą całą powierzchnię. Wstawić do lodówki.
  • Podczas serwowania dodać kakao na całej powierzchni i udekorować kolorowymi jadalnymi perełkami.

Obserwacje

Czy mogę zastąpić mleko napojem roślinnym lub mlecznym bez laktozy?
Tak, można użyć wybranego napoju roślinnego: mleka migdałowego, owsianego...

Jakich innych dekoracji mogę użyć do mojego kremu?
My użyliśmy perełek czekoladowych, ale można użyć startej białej czekolady. Świetnie sprawdza się również warstwa pokruszonych herbatników.

Do czego służy skrobia kukurydziana w tym przepisie?
Skrobia kukurydziana jest opcjonalna w tym przepisie. Pomoże jednak nadać kremowi konsystencję i zapobiegnie pękaniu mieszanki. Przy wskazanej ilości skrobi kukurydzianej krem będzie jędrny, ale puszysty. Można jednak zmieniać jej ilość, aby uzyskać mniej lub bardziej płynną konsystencję.

Jak przechowywać krem kawowy?
Aby wygodnie przechowywać ten krem z dnia na dzień, należy szczelnie przykryć go folią spożywczą i przechowywać w lodówce.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+