Ciasto bundt na halloween, przepyszna czekoladowa babka

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
2 h

Nikt nie wie, dlaczego nazywa się bundt cake, ale wszyscy wiemy jakie jest pyszne. Jest to miękkie, czekoladowe ciasto wzbogacone pyszną polewą. Na Halloween przedstawiamy strasznie pyszną wersję tego deseru. Sprawi, że stracisz głowę i… oczy! Wypróbuj nasz przepis na ciasto Halloweenowe z czekolady postępując zgodnie z instrukcjami krok po kroku. Spodoba ci się!

Składniki

8

Na polewę:

Materiały

  • 1 robot kuchenny (lub blender elektryczny)
  • 1 szpatułka (lub łyżka)
  • 1 silikonowa forma do babki (można użyć standardowej formy)

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania45 min
  • Ciasto Bundt na Halloween, przepyszna czekoladowa babka - Przygotowanie krok 1Ubijaj jajka z cukrem przez 5 minut na najwyższych obrotach, aż masa podwoi swoją objętość.
  • Ciasto Bundt na Halloween, przepyszna czekoladowa babka - Przygotowanie krok 2Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia.
  • Ciasto Bundt na Halloween, przepyszna czekoladowa babka - Przygotowanie krok 3Następnie dodaj masło i roztopioną czekoladę. Dobrze wymieszaj, aż masa będzie gładka.
  • Ciasto Bundt na Halloween, przepyszna czekoladowa babka - Przygotowanie krok 4Wysmarować formę masłem lub olejem roślinnym. Wlać ciasto.
  • Ciasto Bundt na Halloween, przepyszna czekoladowa babka - Przygotowanie krok 5Piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone za pomocą wykałaczki lub sznurka. Delikatnie wbij ją w ciasto: jeśli ciasto pozostanie na wykałaczce, należy kontynuować pieczenie przez kilka minut.
  • Ciasto Bundt na Halloween, przepyszna czekoladowa babka - Przygotowanie krok 6Pozostawić do ostygnięcia przed wyjęciem z formy.
    Przeciąć kopułę ciasta tak, aby spód był płaski.
  • Ciasto Bundt na Halloween, przepyszna czekoladowa babka - Przygotowanie krok 7Przygotowanie lukru:
    Wymieszać serek do smarowania, cukier puder i gorącą wodę. Dodaj barwnik spożywczy zgodnie z kolorem, który chcesz nadać.
  • Ciasto Bundt na Halloween, przepyszna czekoladowa babka - Przygotowanie krok 8Polukruj ciasto, a następnie dodaj małe cukrowe oczy, aby mogło patrzeć na ciebie złowrogo, gdy je pożerasz. I gotowe. Twój potwór lub pączek na Halloween jest gotowy!

Obserwacje

Czy mogę zatrzymać pączka na Halloween?

Tak. Można je przechowywać przykryte dzwonkiem przez kilka dni poza lodówką.

Czy mogę zamrozić pączka na Halloween?

Oczywiście, ale sugerujemy, aby nie zamrażać go już polanego lukrem. Lukier należy przygotować w ostatniej chwili.

Jaka forma do pączków na Halloween?

Użyliśmy formy silikonowej, ale jest to opcjonalne. Możesz użyć dowolnej dostępnej formy do ciasta, zawsze około 26 cm. Pamiętaj, aby dobrze ją natłuścić, jeśli nie jest silikonowa.

Czy mogę zastąpić ciemną czekoladę w pączku na Halloween?

Do tego ciasta można użyć dowolnego rodzaju czekolady. Jeśli używasz bardzo słodkiej czekolady, zalecamy zmniejszenie ilości cukru zarówno w cieście, jak i polewie.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: