Mango sticky rice, super pocieszający tajski deser

zagłosuj teraz
Desser
4 porcji
średnie
2 h 50 m

Wybierz się do Tajlandii na eksplozję słodyczy i egzotycznych smaków! Zafunduj sobie słynny kleisty ryż z mango. Aby uzyskać kolor, daj się uwieść kremowej konsystencji kleistego ryżu nasączonego mlekiem kokosowym, jasnej żółci soczystego mango i kremowej bieli słodkiego sosu. Dla odrobiny chrupkości można posypać sezamem lub wiórkami kokosowymi. Prosty, czarujący deser, który przenosi w tropiki już po jednym kęsie!

Składniki

4

Gotowanie ryżu:

Kokosowe coulis:

Polewa:

Materiały

  • 1 rondel z pokrywką
  • 1 patelnia
  • 4 miski
  • 1 nóż
  • 1 deska do krojenia
  • 1 szpatułka/wykałaczka/łyżka do ryżu

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania2 h
Gotowania35 min
  • Mango sticky rice, super pocieszający tajski deser - Przygotowanie krok 1Czyszczenie ryżu:
    Przed użyciem moczyć ryż w zimnej wodzie przez co najmniej 1 godzinę. Następnie płucz ryż, aż woda stanie się przezroczysta.
  • Mango sticky rice, super pocieszający tajski deser - Przygotowanie krok 2Gotowanie ryżu:
    Gotuj ryż w zimnej wodzie, pod przykryciem, przez 15 minut na średnim ogniu.
  • Mango sticky rice, super pocieszający tajski deser - Przygotowanie krok 3Wyłączyć ogrzewanie i odstawić na 10 minut pod przykryciem.
  • Mango sticky rice, super pocieszający tajski deser - Przygotowanie krok 4Kokosowe coulis:
    Wlać mleko kokosowe na patelnię. Dodać cukier.
  • Mango sticky rice, super pocieszający tajski deser - Przygotowanie krok 5Wszystko razem wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Pozostawić na kolejne 2 minuty, mieszając do zgęstnienia mieszanki.
  • Mango sticky rice, super pocieszający tajski deser - Przygotowanie krok 6Wlej około 3/4 coulis do ryżu i wymieszaj łyżką do ryżu.
  • Mango sticky rice, super pocieszający tajski deser - Przygotowanie krok 7Wlać mieszaninę do misek i schłodzić przez 1 godzinę.
  • Mango sticky rice, super pocieszający tajski deser - Przygotowanie krok 8Pokrój mango na plasterki.
    Umieść plasterki na wierzchu miski.
  • Mango sticky rice, super pocieszający tajski deser - Przygotowanie krok 9Następnie dodać sos kokosowy i nasiona sezamu.
  • Mango sticky rice, super pocieszający tajski deser - Przygotowanie krok 10A teraz gotowe! Smacznego!

Obserwacje

Ile misek można przygotować z tego przepisu na 4 porcje?

Z tego przepisu przygotowaliśmy dwie duże miski, ale z łatwością można przygotować 4, a porcje będą już bardzo obfite!

Czy mogę zmienić konsystencję ryżu?

Możesz dostosować konsystencję ryżu, zmieniając ilość wody do gotowania. Jeśli chcesz, aby ryż był "al dente", dodaj tyle wody, ile ryżu (220 ml wody na 220 g ryżu). Jeśli wolisz bardziej topiący się i kleisty ryż, dodaj więcej wody niż ryżu (310 ml wody na 220 g ryżu).

Czy mogę zrobić więcej coulis?

Tak, jeśli chcesz, możesz zrobić więcej coulis.

Jakiego ryżu powinienem użyć do kleistego ryżu z mango?

Najlepszym ryżem jest tajski ryż kleisty. Jeśli naprawdę nie możesz go znaleźć, możesz użyć ryżu do sushi lub ryżu deserowego.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: