Naleśniki bananowe bez dodatku cukru idealne na śniadanie!
W Ptitchef uwielbiamy robić naleśniki bananowe! Pokochasz te naleśniki bananowe bez dodatku cukru, które są tak łatwe do zrobienia! Dzięki miękkiej konsystencji i rozpływającemu się bananowemu środkowi są idealnym sposobem na rozpoczęcie dnia. W zaledwie kilka minut możesz przygotować superszybkie, naturalnie słodkie naleśniki. Lubisz intensywne smaki? Wypróbuj naszą wersję o smaku bananowym, aby uzyskać jeszcze więcej smaku. A jeśli szukasz wegańskiej i bezglutenowej alternatywy, mamy właśnie to, czego potrzebujesz! Odkryj nasz przepis bez jajek i bez glutenu, równie pyszny jak zawsze. Mały dodatek? Tutaj kawałki banana są zanurzane bezpośrednio w cieście, dzięki czemu każdy kęs rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbuj!
Składniki
Materiały
- 1 nóż
- 1 deska do krojenia
- 1 miska do sałatek
- 1 trzepaczka
- 1 szpatułka
- 1 łyżka do zupy
- 1 patelnia
- Olej w sprayu (do gotowania)
Przygotowanie
Pokrój banana na plasterki.
*Możesz użyć jednego lub więcej bananów, w zależności od grubości plasterków i ilości ciasta na naleśnik.Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Dodaj jajko, wanilię i mleko i dobrze wymieszaj.
Na koniec dodaj wiórki czekoladowe i wymieszaj.
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i posmarować olejem w sprayu (lub bez sprayu za pomocą ręcznika papierowego).
Umieść plasterek banana w łyżce stołowej i obtocz.
Umieść banany pokryte ciastem na gorącej, natłuszczonej patelni i smaż przez około 2 minuty (sprawdź, czy są gotowe).
Odwróć naleśniki i smaż przez kolejne 2 minuty (sprawdź, czy są gotowe i w razie potrzeby wydłuż czas smażenia).
Wszystko gotowe! Na wierzch można dodać mżawkę syropu z agawy lub nie!
Obserwacje
Czy można zastąpić wiórki z ciemnej czekolady?
Można użyć białej, mlecznej lub rubinowej czekolady. Można również posiekać czekoladę i dodać ją lub pominąć.
Czekoladę można zastąpić masłem orzechowym lub puree z orzeszków ziemnych.
Jeśli chcesz, możesz dodać pokruszone orzechy!
Czy mogę zastąpić banana?
Możesz zastąpić go jabłkiem, a dobra wiadomość jest taka, że przygotowaliśmy już ten przepis - znajdziesz go tutaj!
Jakiego rodzaju mleka powinienem użyć do tego przepisu?
Do tego przepisu można użyć dowolnego rodzaju mleka: roślinnego lub zwierzęcego. Mamy przepisy na
roślinne mleko migdałowe i roślinne mleko owsiane, jeśli chcesz zrobić je samodzielnie!
Jakiej mąki powinienem użyć do tego przepisu?
Możesz użyć wybranej mąki pszennej lub nieco zmniejszyć ilość mąki, aby dodać na przykład proszek migdałowy lub z orzechów laskowych.
Jak przechowywać naleśniki?
Można je przechowywać w szczelnej puszce w lodówce do 3 dni lub zamrozić, aby cieszyć się nimi dłużej!