Złote mleko: napój zdrowia i dobrego samopoczucia!
Czy znasz złote mleko? Ten starożytny napój, mający swoje korzenie w Indiach, staje się coraz bardziej popularny dzięki swoim właściwościom zdrowotnym (m.in. działanie przeciwzapalne, wzmacnianie odporności), a także egzotycznemu smakowi, który podbija podniebienia. Przepis na złote mleko jest bardzo prosty i można go łatwo dostosować. Podstawą jest mleko (roślinne lub zwierzęce), podgrzane z kurkumą w proszku (główną przyprawą), a także imbirem, cynamonem i czarnym pieprzem. Widzisz jakie to proste? Przygotuj ten starożytny napój już dziś i daj nam znać, co myślisz. Instrukcje krok po kroku znajdują się poniżej↓↓
Składniki
Do słodzenia:
Materiały
- 1 rondel
- 1 drewniana łyżka
- 1 szklanka
Przygotowanie
Oddziel przyprawy.
Podgrzej mleko na małym ogniu.
Następnie dodaj kurkumę, imbir, cynamon i czarny pieprz.
Pozostaw na wolnym ogniu przez około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie przyprawy się rozpuszczą.
Jeśli wolisz, odcedź mleko. Użycie miodu jest opcjonalne. Smacznego!
Obserwacje
Jakie jest pochodzenie złotego mleka?
Złote mleko to starożytny napój o głębokich korzeniach w medycynie ajurwedyjskiej, tradycyjnym indyjskim systemie leczniczym o ponad 5000-letniej historii. Ta starożytna praktyka ma na celu zrównoważenie ciała, umysłu i ducha.
Jakie są zalety złotego mleka?
Mleko to ma właściwości przeciwzapalne, działanie przeciwutleniające, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia trawienie i sprzyja relaksacji.
Czy mogę zmieniać przyprawy?
Jak najbardziej. Możesz użyć kardamonu lub gałki muszkatołowej.
Jakiego mleka mogę użyć w tym przepisie?
Mleka roślinne do wyboru, takie jak mleko migdałowe, kokosowe i owsiane, lub po prostu mleko zwierzęce (odtłuszczone, półtłuste lub pełne).
Jak i kiedy należy spożywać złote mleko?
Spożywaj je na ciepło i najlepiej przed snem, aby promować relaks i spokojny sen.