Jak zrobić krem chiboust?
zagłosuj teraz
Jeśli planujesz zrobić Saint-Honoré, nie złamiesz zasady kremu Chiboust! "Ale co to jest krem Chiboust?" → Cóż, jest to po prostu "sklejony" krem cukierniczy (krem, do którego dodano żelatynę) + włoska beza. Wyjątkowo kremowa mieszanka, która sprawi, że Twoje wypieki będą wyglądać zupełnie inaczej. Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby zrobić crème Chiboust (znany również jako crème Saint-Honoré) z naszymi zdjęciami i pisemnymi wyjaśnieniami!
Składniki
10
Dla crème pâtissière :
Dla bezy włoskiej :
Szacowany koszt: 2.82Euros€ (0.28€/porcja)
Materiały
- Termometr
- Folia spożywcza
- Szpatułka
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h
Czas oczekiwania1 h
Przygotować crème pâtissière:
Doprowadź mleko do wrzenia w rondelku z rozłupaną laską wanilii.
W międzyczasie namocz listki żelatyny w zimnej wodzie.Wymieszać żółtka z cukrem i zabielić. Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać. Wlewać po trochu wrzące mleko, dobrze mieszając.
Umieścić mieszaninę z powrotem w rondlu na średnim ogniu. Stale mieszać, aż zgęstnieje.
Wlej zagęszczoną śmietanę do miski, dodaj zmiękczone listki żelatyny i dobrze wymieszaj, aby połączyć je ze śmietaną. Przykryj folią spożywczą bezpośrednio nad śmietaną. Odstaw na bok.
Przygotować bezę włoską:
Umieść cukier i wodę w rondelku i doprowadź do wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć, ustaw termometr na 115°C.Podczas podgrzewania syropu, ubij białka. Gdy się spienią, wlać mżawkę syropu (o temperaturze 115°C), kontynuując ubijanie.
Następnie ubijaj z dużą prędkością. Beza jest gotowa, gdy miska nie jest już gorąca (może to potrwać około dziesięciu minut).
Montaż:
Ciepły krem umieścić w dużej misce. Dodać bezę włoską i delikatnie wymieszać do uzyskania gładkiego kremu.
Krem należy zużyć szybko, aby żelatyna nie zastygła.Krem Chiboust jest gotowy do użycia!
Obserwacje
Kiedy skończysz swojego honorowego świętego, powinien on odpocząć w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, aby żelatyna mogła zastygnąć.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!