Jak zrobić krem chiboust?

zagłosuj teraz
Inny
10 porcji
trudne
2 h

Jeśli planujesz zrobić Saint-Honoré, nie złamiesz zasady kremu Chiboust! "Ale co to jest krem Chiboust?" → Cóż, jest to po prostu "sklejony" krem cukierniczy (krem, do którego dodano żelatynę) + włoska beza. Wyjątkowo kremowa mieszanka, która sprawi, że Twoje wypieki będą wyglądać zupełnie inaczej. Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby zrobić crème Chiboust (znany również jako crème Saint-Honoré) z naszymi zdjęciami i pisemnymi wyjaśnieniami!


Składniki

10

Dla crème pâtissière :

Beza włoska :

Szacowany koszt: 2.82 (0.28€/porcja)

Materiały

  • Termometr
  • Folia spożywcza
  • Szpatułka

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h
Czas oczekiwania1 h
  • Jak zrobić krem Chiboust? - Przygotowanie krok 1Przygotować crème pâtissière:
    Doprowadź mleko do wrzenia w rondelku z rozłupaną laską wanilii.
    W międzyczasie namocz listki żelatyny w zimnej wodzie.
  • Jak zrobić krem Chiboust? - Przygotowanie krok 2Wymieszać żółtka z cukrem i zabielić. Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać. Wlewać po trochu wrzące mleko, dobrze mieszając.
  • Jak zrobić krem Chiboust? - Przygotowanie krok 3Umieścić mieszaninę z powrotem w rondlu na średnim ogniu. Stale mieszać do zgęstnienia.
  • Jak zrobić krem Chiboust? - Przygotowanie krok 4Wlej zagęszczoną śmietanę do miski, dodaj zmiękczone listki żelatyny i dobrze wymieszaj, aby połączyć je ze śmietaną. Przykryć folią spożywczą bezpośrednio nad śmietaną. Odstawić na bok.
  • Jak zrobić krem Chiboust? - Przygotowanie krok 5Przygotować bezę włoską:
    Umieść cukier i wodę w rondelku i doprowadź do wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć, ustaw termometr na 115°C.
  • Jak zrobić krem Chiboust? - Przygotowanie krok 6Podczas podgrzewania syropu, ubić białka. Gdy się spienią, wlać mżawkę syropu (o temperaturze 115°C), kontynuując ubijanie.
  • Jak zrobić krem Chiboust? - Przygotowanie krok 7Następnie ubijaj z dużą prędkością. Beza jest gotowa, gdy miska nie jest już gorąca (może to potrwać około dziesięciu minut).
  • Jak zrobić krem Chiboust? - Przygotowanie krok 8Montaż:
    Ciepły krem umieścić w dużej misce. Dodać bezę włoską i delikatnie wymieszać do uzyskania gładkiego kremu.
    Krem należy zużyć szybko, aby żelatyna nie zastygła.
  • Jak zrobić krem Chiboust? - Przygotowanie krok 9Krem Chiboust jest gotowy do użycia!

Obserwacje

Kiedy skończysz swojego honorowego świętego, powinien on odpocząć w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, aby żelatyna mogła zastygnąć.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+