Jajka po turecku na bazie jogurtu z pikantną oliwą - çilbir

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
2 porcji
łatwe
13 min

Jajka po turecku, znane również jako çılbır, to danie, które ma wszystko: pyszne, pocieszające i pełne smaku! Jajka w koszulce delikatnie ułożone na kremowej bazie jogurtu greckiego. A do tego wszystkiego? Pikantna oliwa z czosnkiem, papryką i płatkami chili, aby pobudzić kubki smakowe. Z kilkoma listkami świeżej pietruszki dla odrobiny zieleni i kromkami chleba tostowego, aby to wszystko zwieńczyć, jest to gwarantowana uczta. To szybkie i łatwe danie jest prawdziwym koncentratem smaku ;-)


Składniki

2

Baza jogurtowa:

Gorący olej:

Jako dodatek:


Podobne przepisy

Jajka po szkocku - jajka panierowane w stylu szkockim


Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania3 min

Obserwacje

Jak przechowywać jajka à la turque?
Zalecamy przygotowanie tego dania tuż przed spożyciem. Można jednak przechowywać różne przetwory w szczelnych puszkach w lodówce. Jeśli chcesz przygotować to danie z wyprzedzeniem, zalecamy przygotowanie jajek na miękko (gotuj je przez 6-7 minut we wrzącej wodzie, a następnie natychmiast zanurz je w zimnej wodzie).

Jak przygotować jajka w koszulce?
Można je również przyrządzić w następujący sposób: zagotuj wodę w garnku i wlej 1 łyżkę stołową białego octu. Uformuj wir w wodzie, a następnie ostrożnie umieść w nim rozbite jajko. Wyjmij jajko po 3 minutach.

Czego mogę użyć zamiast jogurtu greckiego?
Możesz zastąpić go innym kremowym jogurtem lub użyć jogurtu roślinnego.

Czy olej chili można filtrować?
Jeśli chcesz przygotować olej z chili, a następnie go przefiltrować, radzimy zaplanować to z wyprzedzeniem i pozostawić go do zaparzenia na co najmniej godzinę przed odcedzeniem.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+