Jak zrobić chrupiącą cebulę w piekarniku?

zagłosuj teraz
Side dish
5 porcji
łatwe
25 min

Chrupiąca cebulka, chrupiący i smaczny dodatek, który wzbogaca każde danie, doczekała się zdrowszej i łatwiejszej w przygotowaniu wersji: pieczonej w piekarniku. Chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, wystarczy podać ją do hamburgerów, tacos lub innych rodzajów kanapek. Jeśli wolisz je jako przystawkę, również możesz. Czy myślałeś o podaniu go jako dodatku do mięsa, kurczaka lub sałatki? Nie wahaj się, Twoje danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Sprawdź nasz przepis krok po kroku i daj się zaskoczyć chrupiącej cebuli z piekarnika.


Składniki

5
Szacowany koszt: 2.85 (0.57€/porcja)

Materiały

  • miska
  • mandolina lub nóż
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania20 min
  • Jak zrobić chrupiącą cebulę w piekarniku? - Przygotowanie krok 1Zacznij od obrania cebuli.
  • Jak zrobić chrupiącą cebulę w piekarniku? - Przygotowanie krok 2Pokrój je na małe, jednolite kawałki za pomocą mandoliny lub ostrego noża.
  • Jak zrobić chrupiącą cebulę w piekarniku? - Przygotowanie krok 3Najpierw włóż posiekaną cebulę do miski. Następnie dopraw solą, papryką i oliwą z oliwek. Na koniec dodaj mąkę.
  • Jak zrobić chrupiącą cebulę w piekarniku? - Przygotowanie krok 4Dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Jak zrobić chrupiącą cebulę w piekarniku? - Przygotowanie krok 5Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż pokrojoną i przyprawioną cebulę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
  • Jak zrobić chrupiącą cebulę w piekarniku? - Przygotowanie krok 6Podawaj chrupiącą cebulę na kanapkach lub sałatkach, jako przystawkę lub jako dodatek do dań głównych. Bon appetit!

Obserwacje

Czym jest chrupiąca cebula?
Słowo "chrupiąca" określa żywność o chrupiącej teksturze, uzyskanej w wyniku gotowania lub pieczenia.

Jakich rodzajów cebuli mogę użyć w tym przepisie?
Najlepiej używać białej lub żółtej cebuli, ponieważ są one twardsze. Cebula fioletowa lub czerwona nie jest zalecana.

Czy mogę użyć innych przypraw?
Oczywiście, przyprawy są zawsze do smaku.

Wolisz usmażyć cebulę na chrupko?
To też jest w porządku. Idealnie jest smażyć ją na oleju o temperaturze między 180 a 190ºC, aż stanie się złotobrązowa.

Jak przechowywać chrupiącą cebulę?
Pozwól im całkowicie ostygnąć i przechowuj je w szczelnie zamkniętym słoiku.

Jak podawać chrupiącą cebulkę?
Chrupiąca cebulka doskonale komponuje się z hamburgerami, hot-dogami, tacos lub innymi rodzajami kanapek. Można ją również podawać z mięsem, kurczakiem lub sałatkami.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+