Blondie z wiśniami i czekoladą, idealne chrupiące ciasto z kremem.

zagłosuj teraz
Desser
9 porcji
łatwe
1 h 35 m

Znaleźliśmy absolutnie nieodparty przepis na deser tego lata! Po cytrynowym cytrynowym, odkryj nasz przepis na wiśniowo-czekoladowe blondie, ciasto, które jest zarówno chrupiące, jak i rozpływające się w ustach, w którym słodycz wiśni doskonale łączy się z rozkoszą czekolady. Wiśniowe clafoutis to nie jedyny sposób na delektowanie się tym pysznym sezonowym owocem :-) A jeśli nie jesteś fanem wiśni, możesz zrobić to ciasto ze swoimi ulubionymi owocami. Teraz wszystko zależy od Ciebie! Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku, aby zrobić to pyszne blondie w domu ;-)


Składniki

9
Szacowany koszt: 4.54 (0.5€/porcja)

Materiały

  • 1 forma 20x20

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania30 min

  • Blondie z wiśniami i czekoladą, idealne chrupiące ciasto z kremem. - Przygotowanie krok 1Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszać jajko z brązowym cukrem.
  • Blondie z wiśniami i czekoladą, idealne chrupiące ciasto z kremem. - Przygotowanie krok 2Dodaj roztopione masło i ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Dodać mąkę i sól.
  • Blondie z wiśniami i czekoladą, idealne chrupiące ciasto z kremem. - Przygotowanie krok 3Na koniec dodaj wiórki czekoladowe oraz umyte i wydrylowane wiśnie (lub przekrój je na pół).
  • Blondie z wiśniami i czekoladą, idealne chrupiące ciasto z kremem. - Przygotowanie krok 4Wlać masę do natłuszczonej formy. Równomiernie rozłożyć wiśnie.
  • Blondie z wiśniami i czekoladą, idealne chrupiące ciasto z kremem. - Przygotowanie krok 5Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut.
  • Blondie z wiśniami i czekoladą, idealne chrupiące ciasto z kremem. - Przygotowanie krok 6Pozostawić do ostygnięcia na co najmniej 1 godzinę, a następnie podawać. Smacznego!

Obserwacje

Dlaczego pozostawić do ostygnięcia na 1 godzinę?
Aby nadać ciastu bardziej zwartą konsystencję. Masło ostygnie i stwardnieje.

Jak przechowywać ciasto?
Ciasto z wiśniami można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 1 tygodnia.

Czy mogę je zamrozić?
Ciasto można przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. Nie zapomnij pokroić go w plasterki, aby łatwiej było go sobie podać, jeśli chcesz jeść go stopniowo ;-)

Czego mogę użyć zamiast świeżych wiśni?
Możesz zastąpić świeże wiśnie wiśniami z puszki lub mrożonymi.

Jakich innych owoców mogę użyć?
Ciasto można przygotować na przykład z brzoskwiniami, morelami, malinami lub jagodami. Możesz zastąpić wiśnie swoimi ulubionymi owocami!

Czego mogę użyć zamiast czekolady?
Czekoladę można zastąpić na przykład orzechami włoskimi.

Czy można zastąpić masło?
Jeśli chcesz, możesz zastąpić masło margaryną.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+