Blondie z wiśniami i czekoladą, idealne chrupiące ciasto z kremem.
Znaleźliśmy absolutnie nieodparty przepis na deser tego lata! Po cytrynowym cytrynowym, odkryj nasz przepis na wiśniowo-czekoladowe blondie, ciasto, które jest zarówno chrupiące, jak i rozpływające się w ustach, w którym słodycz wiśni doskonale łączy się z rozkoszą czekolady. Wiśniowe clafoutis to nie jedyny sposób na delektowanie się tym pysznym sezonowym owocem :-) A jeśli nie jesteś fanem wiśni, możesz zrobić to ciasto ze swoimi ulubionymi owocami. Teraz wszystko zależy od Ciebie! Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku, aby zrobić to pyszne blondie w domu ;-)
Składniki
Materiały
- 1 forma 20x20
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszać jajko z brązowym cukrem.
- Dodaj roztopione masło i ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Dodać mąkę i sól.
- Na koniec dodaj wiórki czekoladowe oraz umyte i wydrylowane wiśnie (lub przekrój je na pół).
- Wlać masę do natłuszczonej formy. Równomiernie rozłożyć wiśnie.
- Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut.
- Pozostawić do ostygnięcia na co najmniej 1 godzinę, a następnie podawać. Smacznego!
Obserwacje
Dlaczego pozostawić do ostygnięcia na 1 godzinę?
Aby nadać ciastu bardziej zwartą konsystencję. Masło ostygnie i stwardnieje.
Jak przechowywać ciasto?
Ciasto z wiśniami można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 1 tygodnia.
Czy mogę je zamrozić?
Ciasto można przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. Nie zapomnij pokroić go w plasterki, aby łatwiej było go sobie podać, jeśli chcesz jeść go stopniowo ;-)
Czego mogę użyć zamiast świeżych wiśni?
Możesz zastąpić świeże wiśnie wiśniami z puszki lub mrożonymi.
Jakich innych owoców mogę użyć?
Ciasto można przygotować na przykład z brzoskwiniami, morelami, malinami lub jagodami. Możesz zastąpić wiśnie swoimi ulubionymi owocami!
Czego mogę użyć zamiast czekolady?
Czekoladę można zastąpić na przykład orzechami włoskimi.
Czy można zastąpić masło?
Jeśli chcesz, możesz zastąpić masło margaryną.