Ciasto grawitacyjne
zagłosuj teraz
Masz ochotę nacieszyć oczy swoich gości? Nie ma nic lepszego niż piękny tort grawitacyjny ;-)
Składniki
10
Ganache :
Materiały
- 1 słomka
- 1 arkusz ręcznika papierowego
- 1 drewniany szpikulec
Przygotowanie
- Przygotuj podstawowe ciasto, upiecz i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotuj ganache: doprowadź śmietankę do wrzenia, a następnie zalej kawałki czekolady. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Schłodzić, aż będzie gotowy do użycia (nie za długo, w przeciwnym razie może stwardnieć).
- Posmaruj słomkę rozpuszczoną czekoladą i ułóż na niej M&M'sy. Podnieś słomkę, aby móc ją obrócić.
- Kontynuuj przyklejanie M&M's na wierzchu, aby były grubsze, zanurzając je najpierw w czekoladzie, aby się przykleiły. Pozostawić do zastygnięcia na 5 minut, a następnie schłodzić przed użyciem.
- Rozprowadź ganache na wierzchu pierwszego ciasta. Następnie umieść drugie ciasto do góry nogami na pierwszym.
- Rozprowadź pozostały ganache na wierzchu i bokach ciasta, które powinno być całkowicie pokryte. Dobrze wygładź wierzch.
- Przyklej herbatniki Finger dookoła ciasta, pozostawiając przestrzeń około 2 klinów.
- Przyklej M&M's do krawędzi pustego ciasta, używając ganache jako kleju.
- Zrób to samo na wierzchu ciasta, formując plasterek na samym środku. Wbij drewniany szpikulec w ciasto pod kątem.
- Następnie wepchnij słomkę pokrytą M&M's na szpikulec.
- Używając roztopionej czekolady, przyklej M&M's do rogu słomki i tortu, na talerzu do serwowania i wzdłuż tortu, aby uzyskać realistyczny efekt.
- Weź pustą paczkę cukierków M&M's i umieść na niej arkusz ręcznika papierowego, aby nadać jej puszysty efekt. Następnie umieść go na słomce, aby dopełnić iluzji.
- Teraz ciasto grawitacyjne jest gotowe!
Obserwacje
M&M's: wolimy używać małych, które są lżejsze, ale można też użyć dużych.
Przyklejanie M&M's W naszym przepisie przyklejamy M&M's do słomki przed włożeniem jej do ciasta (kroki 3 i 4), tj. poziomo. Możesz jednak przykleić je po włożeniu słomki, tj. pionowo, ale może to potrwać dłużej, ponieważ będziesz musiał poczekać, aż czekolada zastygnie przed dodaniem kolejnych słodyczy.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!