Bezglutenowe ciasto parzone

zagłosuj teraz
Inny
12 porcji
łatwe
30 min

Śliczne małe ciasteczka ptysiowe, które są zbyt słodkie i bezglutenowe! Można je jeść bez dodatków, z bitą śmietaną lub polane roztopioną czekoladą!


Składniki

12
Szacowany koszt: 2.09 (0.17€/porcja)

Materiały

  • torebka na ciasto

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania15 min

  • Bezglutenowe ciasto parzone - Przygotowanie krok 1W rondelku podgrzej wodę z masłem i solą.
  • Bezglutenowe ciasto parzone - Przygotowanie krok 2Gdy masło się rozpuści, dodaj mąkę kukurydzianą i mieszaj, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia.
  • Bezglutenowe ciasto parzone - Przygotowanie krok 3Zdjąć z ognia i dodawać jajka jedno po drugim, mieszając za każdym razem. Mieszaj energicznie, ponieważ na tym etapie tworzy się elastyczność ciasta.
    Jeśli w cieście jest zbyt dużo grudek, nie wahaj się przepuścić go przez mikser.
  • Bezglutenowe ciasto parzone - Przygotowanie krok 4Za pomocą rękawa do wyciskania uformuj ptysie o pożądanym rozmiarze. Wbij jajko i posmaruj ciastka ptysiowe roztrzepanym jajkiem, upewniając się, że są dobrze zaokrąglone.
  • Bezglutenowe ciasto parzone - Przygotowanie krok 5Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C. Należy uważać, aby nie wyjmować ich bezpośrednio z piekarnika po upieczeniu, ponieważ mogą opaść. Pozostawić uchylone drzwiczki piekarnika na 10 minut przed wyjęciem.
  • Bezglutenowe ciasto parzone - Przygotowanie krok 6Teraz bezglutenowe ptysie są gotowe do spożycia!

Obserwacje

Jajka: to kluczowy składnik tego przepisu. Energiczne dodawanie jajek sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne i lepiej wyrośnie.

Gotowanie: kapusta pęcznieje, gdy woda odparowuje podczas gotowania. Zamknięcie drzwiczek piekarnika pod koniec gotowania pozwala na powolne ulatnianie się wilgoci. Jeśli od razu wyjmiesz kapustę z piekarnika, z pewnością się przewróci!

Eklery: dzięki temu przepisowi możesz zamienić swoje choux w eklery ;-) Pozostaje tylko je wypełnić i polać odrobiną lukru ;-)

Nie wymaga rękawa cukierniczego - Formowanie choux: można użyć łyżek. Upewnij się, że ciastka są tak okrągłe, jak to możliwe.

Bez rękawa dowyciskania - Wypełnianie: po prostu wytnij kapelusz na ptysiu i wypełnij go małą łyżeczką.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+