Bezglutenowe ciasto parzone
Śliczne małe ciasteczka ptysiowe, które są zbyt słodkie i bezglutenowe! Można je jeść bez dodatków, z bitą śmietaną lub polane roztopioną czekoladą!
Składniki
Materiały
- torebka na ciasto
Przygotowanie
- W rondelku podgrzej wodę z masłem i solą.
- Gdy masło się rozpuści, dodaj mąkę kukurydzianą i mieszaj, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia.
- Zdjąć z ognia i dodawać jajka jedno po drugim, mieszając za każdym razem. Mieszaj energicznie, ponieważ na tym etapie tworzy się elastyczność ciasta.
Jeśli w cieście jest zbyt dużo grudek, nie wahaj się przepuścić go przez mikser. - Za pomocą rękawa do wyciskania uformuj ptysie o pożądanym rozmiarze. Wbij jajko i posmaruj ciastka ptysiowe roztrzepanym jajkiem, upewniając się, że są dobrze zaokrąglone.
- Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C. Należy uważać, aby nie wyjmować ich bezpośrednio z piekarnika po upieczeniu, ponieważ mogą opaść. Pozostawić uchylone drzwiczki piekarnika na 10 minut przed wyjęciem.
- Teraz bezglutenowe ptysie są gotowe do spożycia!
Obserwacje
Jajka: to kluczowy składnik tego przepisu. Energiczne dodawanie jajek sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne i lepiej wyrośnie.
Gotowanie: kapusta pęcznieje, gdy woda odparowuje podczas gotowania. Zamknięcie drzwiczek piekarnika pod koniec gotowania pozwala na powolne ulatnianie się wilgoci. Jeśli od razu wyjmiesz kapustę z piekarnika, z pewnością się przewróci!
Eklery: dzięki temu przepisowi możesz zamienić swoje choux w eklery ;-) Pozostaje tylko je wypełnić i polać odrobiną lukru ;-)
Nie wymaga rękawa cukierniczego - Formowanie choux: można użyć łyżek. Upewnij się, że ciastka są tak okrągłe, jak to możliwe.
Bez rękawa dowyciskania - Wypełnianie: po prostu wytnij kapelusz na ptysiu i wypełnij go małą łyżeczką.