Łatwe ciasto parzone

zagłosuj teraz
Inny
12 porcji
łatwe
35 min

Uwielbiamy te puszyste ptysie! Dzięki nim możesz cieszyć się polewaniem ich bitą śmietaną lub robieniem bajecznych profiteroles!


Składniki

12
Szacowany koszt: 1.28 (0.11€/porcja)

Materiały

  • Torebka na ciasto (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania20 min

  • Łatwe ciasto parzone - Przygotowanie krok 1W rondelku podgrzej wodę z masłem i solą.
  • Łatwe ciasto parzone - Przygotowanie krok 2Gdy masło się roztopi, dodaj mąkę na raz i mieszaj, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia.
  • Łatwe ciasto parzone - Przygotowanie krok 3Zdjąć z ognia i dodawać jajka jedno po drugim, mieszając za każdym razem. Mieszać energicznie, ponieważ na tym etapie powstaje elastyczne ciasto.
  • Łatwe ciasto parzone - Przygotowanie krok 4Za pomocą rękawa do wyciskania uformuj ptysie o pożądanym rozmiarze. Wbij jajko i posmaruj ciastka ptysiowe roztrzepanym jajkiem, upewniając się, że są dobrze zaokrąglone.
  • Łatwe ciasto parzone - Przygotowanie krok 5Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Należy uważać, aby nie wyjmować ich bezpośrednio z piekarnika po upieczeniu, ponieważ mogą opaść. Pozostawić uchylone drzwiczki piekarnika na 10 minut przed wyjęciem.
  • Łatwe ciasto parzone - Przygotowanie krok 6Aby udekorować kapustę: użyj czubka noża, aby zrobić mały otwór w dolnej części kapusty.
  • Łatwe ciasto parzone - Przygotowanie krok 7Udekorować za pomocą rękawa cukierniczego, strzykawki do ciasta lub syfonu.
  • Łatwe ciasto parzone - Przygotowanie krok 8Kapusta jest już gotowa!

Obserwacje

Jajka: to kluczowy składnik tego przepisu. Energicznie wymieszaj jajka, a ciasto będzie bardziej elastyczne i lepiej wyrośnie.

Gotowanie: kapusta pęcznieje, gdy woda odparowuje podczas gotowania. Zamknięcie drzwiczek piekarnika pod koniec gotowania pozwala na powolne ulatnianie się wilgoci. Jeśli od razu wyjmiesz kapustę z piekarnika, z pewnością się przewróci!

Eklery: dzięki temu przepisowi możesz zamienić swoje choux w eklery ;-) Pozostaje tylko je wypełnić i polać odrobiną lukru ;-)

Alternatywne nadzienia: tutaj wypełniliśmy nasze ciastka choux bitą śmietaną, ale można je również wypełnić innym smakowym kremem lub gałką lodów.

Bez rękawa cukierniczego - Formowanie ptysiów: można użyć łyżek. Upewnij się, że ptysie są tak okrągłe, jak to możliwe.

Bez rękawa dowyciskania - Nadzienie: po prostu wytnij kapelusz na ptysiu i napełnij go małą łyżeczką.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+