Łatwe ciasto parzone
Uwielbiamy te puszyste ptysie! Dzięki nim możesz cieszyć się polewaniem ich bitą śmietaną lub robieniem bajecznych profiteroles!
Składniki
Materiały
- Torebka na ciasto (opcjonalnie)
Przygotowanie
- W rondelku podgrzej wodę z masłem i solą.
- Gdy masło się roztopi, dodaj mąkę na raz i mieszaj, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia.
- Zdjąć z ognia i dodawać jajka jedno po drugim, mieszając za każdym razem. Mieszać energicznie, ponieważ na tym etapie powstaje elastyczne ciasto.
- Za pomocą rękawa do wyciskania uformuj ptysie o pożądanym rozmiarze. Wbij jajko i posmaruj ciastka ptysiowe roztrzepanym jajkiem, upewniając się, że są dobrze zaokrąglone.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Należy uważać, aby nie wyjmować ich bezpośrednio z piekarnika po upieczeniu, ponieważ mogą opaść. Pozostawić uchylone drzwiczki piekarnika na 10 minut przed wyjęciem.
- Aby udekorować kapustę: użyj czubka noża, aby zrobić mały otwór w dolnej części kapusty.
- Udekorować za pomocą rękawa cukierniczego, strzykawki do ciasta lub syfonu.
- Kapusta jest już gotowa!
Obserwacje
Jajka: to kluczowy składnik tego przepisu. Energicznie wymieszaj jajka, a ciasto będzie bardziej elastyczne i lepiej wyrośnie.
Gotowanie: kapusta pęcznieje, gdy woda odparowuje podczas gotowania. Zamknięcie drzwiczek piekarnika pod koniec gotowania pozwala na powolne ulatnianie się wilgoci. Jeśli od razu wyjmiesz kapustę z piekarnika, z pewnością się przewróci!
Eklery: dzięki temu przepisowi możesz zamienić swoje choux w eklery ;-) Pozostaje tylko je wypełnić i polać odrobiną lukru ;-)
Alternatywne nadzienia: tutaj wypełniliśmy nasze ciastka choux bitą śmietaną, ale można je również wypełnić innym smakowym kremem lub gałką lodów.
Bez rękawa cukierniczego - Formowanie ptysiów: można użyć łyżek. Upewnij się, że ptysie są tak okrągłe, jak to możliwe.
Bez rękawa dowyciskania - Nadzienie: po prostu wytnij kapelusz na ptysiu i napełnij go małą łyżeczką.