Niepowtarzalne ciasto parzone

zagłosuj teraz
Inny
12 porcji
łatwe
35 min

Uwielbiamy te puszyste ptysie! Dzięki nim możesz cieszyć się polewaniem ich bitą śmietaną lub robieniem bajecznych profiteroles!


Składniki

12
Szacowany koszt: 1.28 (0.11€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania20 min


Obserwacje

Jajka: to kluczowy składnik tego przepisu. Energicznie wymieszaj jajka, a ciasto będzie bardziej elastyczne i lepiej wyrośnie.

Gotowanie: kapusta pęcznieje, gdy woda odparowuje podczas gotowania. Zamknięcie drzwiczek piekarnika pod koniec gotowania pozwala na powolne ulatnianie się wilgoci. Jeśli od razu wyjmiesz kapustę z piekarnika, z pewnością się przewróci!

Eklery: dzięki temu przepisowi możesz zamienić swoje choux w eklery ;-) Pozostaje tylko je wypełnić i polać odrobiną lukru ;-)

Alternatywne nadzienia: tutaj wypełniliśmy nasze ciastka choux bitą śmietaną, ale można je również wypełnić innym smakowym kremem lub gałką lodów.

Bez rękawa cukierniczego - Formowanie ptysiów: można użyć łyżek. Upewnij się, że ptysie są tak okrągłe, jak to możliwe.

Bez rękawa do wyciskania - Nadzienie: po prostu wytnij kapelusz na ptysiu i napełnij go małą łyżeczką.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+