Smażone kwiaty cukinii, przepis na ciasto z wodą gazowaną

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
2 porcji
łatwe
7 min

Kwiaty dyni (znane również jako kwiaty cukinii) to doskonałe warzywa, które łatwo znaleźć latem, zarówno w supermarkecie, jak i w warzywniaku. Można je wykorzystać w różnych przepisach (makaron z kwiatami dyni i faszerowane kwiaty cukinii to ulubione dania Włochów), ale tutaj zobaczymy, jak przygotować je smażone: łatwe i smaczne danie, które wszyscy uwielbiają. Użyliśmy ciasta zrobionego z bardzo zimnej wody gazowanej, aby nadać tym pierwszym owocom więcej chrupkości , mały trik na suche i smaczne smażenie. Ty też możesz spróbować naszych delikatnych smażonych kwiatów cukinii, poczujesz smak włoskiego lata w każdym kęsie!


Składniki

2
Szacowany koszt: 3.34 (1.67€/porcja)

Materiały

  • Wysoka szalka
  • odpieniacz
  • Trzepaczka kuchenna
  • ręczniki papierowe

Przygotowanie

Czas przygotowania3 min
Gotowania4 min

  • Najpierw oczyść kwiaty dyni:
    Usuń słupek znajdujący się w środku i odetnij część łodygi (pozostaw tylko kilka centymetrów). Następnie umyj je pod wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Przygotuj ciasto w misce:
    Ubij jajko, dodaj mąkę, bardzo zimną wodę gazowaną i na koniec oliwę z oliwek extra virgin. Dobrze wymieszaj, aż uzyskasz gładką i jednorodną masę.
  • Na patelni rozgrzewamy olej z nasion, a gdy będzie wystarczająco gorący, możemy smażyć. Następnie zanurzamy kwiat dyni we wcześniej przygotowanym cieście, po czym za pomocą łyżki wrzucamy go na rozgrzany olej (uważajmy, aby się nie poparzyć!).
  • Obróć kwiat dyni, aby równomiernie się ugotował, a gdy będzie gotowy (około 3/4 minuty), wyjmij go z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i umieść na talerzu pokrytym chłonnym papierem (jeszcze lepiej, jeśli użyjesz papieru do smażenia, który znajdziesz w sklepach).
  • Powtórz czynność z pozostałymi kwiatami cukinii (zalecamy usmażenie razem maksymalnie 2/3 kwiatów cukinii). Dopraw solą, gdy są jeszcze gorące i podawaj!

Obserwacje

Czy mogę zachować smażone kwiaty cukinii?
Zalecamy spożywanie smażonych kwiatów cukinii jeszcze ciepłych i chrupiących.

Czy mogę przygotować ciasto bez jajek?
Oczywiście, że można. Aby uzyskać jeszcze lżejsze ciasto, można zrezygnować z dodawania jajek: wystarczy 150 ml zimnej wody gazowanej, 150 g mąki i pół łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Dlaczego do ciasta używa się zimnej wody gazowanej?
Woda gazowana zapewnia chrupiącą skórkę dzięki obecności dwutlenku węgla. Musi być również bardzo zimna, aby wywołać szok termiczny z wrzącą oliwą.

Jak zimna musi być woda gazowana używana do ciasta?
Woda gazowana musi być bardzo zimna. Zalecamy pozostawienie jej w zamrażarce na 15 minut przed użyciem do ciasta.

Czego mogę użyć zamiast wody gazowanej?
Jeśli nie masz w domu wody gazowanej, możesz zastąpić ją piwem

Jak mogę zagęścić ciasto?
Możesz dodać więcej mąki, aby zagęścić ciasto. Uważaj, aby nie przesadzić, ponieważ możesz przykryć delikatny smak kwiatów cukinii.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+