Smażone kwiaty cukinii, przepis na ciasto z wodą gazowaną
Kwiaty dyni (znane również jako kwiaty cukinii) to doskonałe warzywa, które łatwo znaleźć latem, zarówno w supermarkecie, jak i w warzywniaku. Można je wykorzystać w różnych przepisach (makaron z kwiatami dyni i faszerowane kwiaty cukinii to ulubione dania Włochów), ale tutaj zobaczymy, jak przygotować je smażone: łatwe i smaczne danie, które wszyscy uwielbiają. Użyliśmy ciasta zrobionego z bardzo zimnej wody gazowanej, aby nadać tym pierwszym owocom więcej chrupkości , mały trik na suche i smaczne smażenie. Ty też możesz spróbować naszych delikatnych smażonych kwiatów cukinii, poczujesz smak włoskiego lata w każdym kęsie!
Składniki
Materiały
- Wysoka szalka
- odpieniacz
- Trzepaczka kuchenna
- ręczniki papierowe
Przygotowanie
- Najpierw oczyść kwiaty dyni:
Usuń słupek znajdujący się w środku i odetnij część łodygi (pozostaw tylko kilka centymetrów). Następnie umyj je pod wodą i osusz papierowym ręcznikiem. - Przygotuj ciasto w misce:
Ubij jajko, dodaj mąkę, bardzo zimną wodę gazowaną i na koniec oliwę z oliwek extra virgin. Dobrze wymieszaj, aż uzyskasz gładką i jednorodną masę. - Na patelni rozgrzewamy olej z nasion, a gdy będzie wystarczająco gorący, możemy smażyć. Następnie zanurzamy kwiat dyni we wcześniej przygotowanym cieście, po czym za pomocą łyżki wrzucamy go na rozgrzany olej (uważajmy, aby się nie poparzyć!).
- Obróć kwiat dyni, aby równomiernie się ugotował, a gdy będzie gotowy (około 3/4 minuty), wyjmij go z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i umieść na talerzu pokrytym chłonnym papierem (jeszcze lepiej, jeśli użyjesz papieru do smażenia, który znajdziesz w sklepach).
- Powtórz czynność z pozostałymi kwiatami cukinii (zalecamy usmażenie razem maksymalnie 2/3 kwiatów cukinii). Dopraw solą, gdy są jeszcze gorące i podawaj!
Obserwacje
Czy mogę zachować smażone kwiaty cukinii?
Zalecamy spożywanie smażonych kwiatów cukinii jeszcze ciepłych i chrupiących.
Czy mogę przygotować ciasto bez jajek?
Oczywiście, że można. Aby uzyskać jeszcze lżejsze ciasto, można zrezygnować z dodawania jajek: wystarczy 150 ml zimnej wody gazowanej, 150 g mąki i pół łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Dlaczego do ciasta używa się zimnej wody gazowanej?
Woda gazowana zapewnia chrupiącą skórkę dzięki obecności dwutlenku węgla. Musi być również bardzo zimna, aby wywołać szok termiczny z wrzącą oliwą.
Jak zimna musi być woda gazowana używana do ciasta?
Woda gazowana musi być bardzo zimna. Zalecamy pozostawienie jej w zamrażarce na 15 minut przed użyciem do ciasta.
Czego mogę użyć zamiast wody gazowanej?
Jeśli nie masz w domu wody gazowanej, możesz zastąpić ją piwem
Jak mogę zagęścić ciasto?
Możesz dodać więcej mąki, aby zagęścić ciasto. Uważaj, aby nie przesadzić, ponieważ możesz przykryć delikatny smak kwiatów cukinii.