Ciasto dyniowe

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
1 h 15 m

Każdego roku jesień przynosi ze sobą mnóstwo nowych warzyw. Dziś świętujemy dynię! I robimy to za pomocą słodkiej tarty ;-) Ruszamy!


Składniki

8
Szacowany koszt: 4.81 (0.6€/porcja)

Materiały

  • Mikser

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania45 min

  • Ciasto dyniowe - Przygotowanie krok 1Pokroić dynię w kostkę. Smażyć na patelni z masłem przez 5 minut, następnie przykryć i gotować przez 20 minut na średnim ogniu.
  • Ciasto dyniowe - Przygotowanie krok 2Usunąć nadmiar wody z dyni i rozgnieść na purée. Pozostawić do ostygnięcia na kilka minut.
  • Ciasto dyniowe - Przygotowanie krok 3Do masy dodać cukier, a następnie 3 jajka.
  • Ciasto dyniowe - Przygotowanie krok 4Dodaj płynną śmietanę, dobrze wymieszaj i zmiksuj, aby usunąć włókna dyni.
  • Ciasto dyniowe - Przygotowanie krok 5Wyłóż formę do tarty kruchym ciastem i wlej masę.
  • Ciasto dyniowe - Przygotowanie krok 6Piec przez 25 minut w temperaturze 200°C.
  • Ciasto dyniowe - Przygotowanie krok 7Podawaj z bitą śmietaną i voilà, Twoje ciasto dyniowe jest gotowe!

Obserwacje

Dynia: można ją zastąpić dynią

Wersja pikantna: nie jesteś pewien co do wersji słodkiej? Zamień cukier na sól i dodaj kilka przypraw, na przykład gałkę muszkatołową! I już masz przystawkę!

Wskazówka: cynamon wspaniale komponuje się z dynią w tym deserze.

Akompaniament: jeśli trzymasz się amerykańskiej tradycji, ciasto dyniowe najlepiej jeść z odrobiną bitej śmietany na wierzchu ;-)



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+