Ciasto dyniowe
zagłosuj teraz
Każdego roku jesień przynosi ze sobą mnóstwo nowych warzyw. Dziś świętujemy dynię! I robimy to za pomocą słodkiej tarty ;-) Ruszamy!
Składniki
8
Szacowany koszt: 4.81Euros€ (0.6€/porcja)
Materiały
- Mikser
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania45 min
- Pokroić dynię w kostkę. Smażyć na patelni z masłem przez 5 minut, następnie przykryć i gotować przez 20 minut na średnim ogniu.
- Usunąć nadmiar wody z dyni i rozgnieść na purée. Pozostawić do ostygnięcia na kilka minut.
- Do masy dodać cukier, a następnie 3 jajka.
- Dodaj płynną śmietanę, dobrze wymieszaj i zmiksuj, aby usunąć włókna dyni.
- Wyłóż formę do tarty kruchym ciastem i wlej masę.
- Piec przez 25 minut w temperaturze 200°C.
- Podawaj z bitą śmietaną i voilà, Twoje ciasto dyniowe jest gotowe!
Obserwacje
Dynia: można ją zastąpić dynią
Wersja pikantna: nie jesteś pewien co do wersji słodkiej? Zamień cukier na sól i dodaj kilka przypraw, na przykład gałkę muszkatołową! I już masz przystawkę!
Wskazówka: cynamon wspaniale komponuje się z dynią w tym deserze.
Akompaniament: jeśli trzymasz się amerykańskiej tradycji, ciasto dyniowe najlepiej jeść z odrobiną bitej śmietany na wierzchu ;-)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!