Domowe ciasto neapolitańskie

zagłosuj teraz
Przekąski
8 porcji
średnie
3 h 10 m

Pewnie jako dziecko jadłeś ciasto neapolitańskie w szkole podczas podwieczorku ;-) Cóż, dziś dajemy Ci szansę na zrobienie wersji maxi, a przede wszystkim domowej! 1 biszkopt czekoladowy + 1 biszkopt waniliowy + 1 lukier, wszystko pokryte czekoladowym wermiszelem. I nie zapomnij o ganache pomiędzy tymi wszystkimi warstwami :-) Przygotuj ten wyjątkowo wilgotny i pyszny deser, korzystając z naszych pisemnych / fotograficznych / wideo objaśnień. Będziesz w stanie odtworzyć ten przepis łatwo i bezbłędnie :-)


Składniki

8
Szacowany koszt: 4.16 (0.52€/porcja)

Materiały

  • 1 mikser elektryczny
  • 2 kwadratowe foremki 20x20cm

Przygotowanie

Czas przygotowania40 min
Czas oczekiwania2 h
Gotowania30 min

  • Domowe ciasto neapolitańskie - Przygotowanie krok 1Przygotować biszkopt: Ubić białka na sztywną pianę i odstawić.
    Ubij cukier z żółtkami na jasną masę.
  • Domowe ciasto neapolitańskie - Przygotowanie krok 2Dodać mąkę, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszaj białka za pomocą szpatułki.
  • Domowe ciasto neapolitańskie - Przygotowanie krok 3Podzielić ciasto na dwie części: w pierwszej misce wymieszać kakao w proszku. W drugiej misce wymieszać z wanilią.
  • Domowe ciasto neapolitańskie - Przygotowanie krok 4Wlać obie masy do dwóch wysmarowanych masłem foremek i piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika i pozostawić oba biszkopty do ostygnięcia.
  • Domowe ciasto neapolitańskie - Przygotowanie krok 5Przygotuj czekoladowy ganache: zagotuj śmietankę i zalej nią czekoladę, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Domowe ciasto neapolitańskie - Przygotowanie krok 6Montaż: Umieść dwa biszkopty jeden na drugim, wyłóż je i przekrój na 2 części, aby uzyskać 4 równe części.
  • Domowe ciasto neapolitańskie - Przygotowanie krok 7Ułóż połowę biszkoptu waniliowego na talerzu do serwowania, a następnie przykryj czekoladowym ganache. Na wierzchu ułożyć biszkopt czekoladowy i ponownie przykryć ganache.
  • Domowe ciasto neapolitańskie - Przygotowanie krok 8Przykryć ganache drugim biszkoptem waniliowym. Ponownie przykryć czekoladowym ganache. Przykryć odwróconym biszkoptem czekoladowym.
  • Domowe ciasto neapolitańskie - Przygotowanie krok 9Przygotuj lukier: ubij mleko i dodawaj cukier puder po trochu, aż uzyskasz konsystencję pasty do zębów.
  • Domowe ciasto neapolitańskie - Przygotowanie krok 10Przykryć wierzch ciasta polewą. Posypać wermiszelem czekoladowym i schłodzić przez 1 godzinę.
  • Domowe ciasto neapolitańskie - Przygotowanie krok 11Starannie przytnij brzegi ciasta i gotowe!

Obserwacje

Jeśli chcesz zrobić 3 warstwy, będziesz potrzebować formy o wymiarach 20x10 cm i 20x20 cm. Następnie należy podzielić ciasto na 3 części i zachować 2/3 na biszkopt waniliowy i 1/3 na biszkopt czekoladowy.

Aby złożyć ciasto, umieść najpierw biszkopt waniliowy, następnie czekoladowy ganache, biszkopt czekoladowy, czekoladowy ganache, drugi biszkopt waniliowy i na koniec polewę.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+