Koniecznie spróbuj marmurkowych madeleines!
zagłosuj teraz
Już szalejemy za madeleines, więc gdy dodamy do tego wanilię i czekoladę, czeka nas prawdziwa uczta! Uwielbiasz miękkość i nieodpartą słodycz madeleines? Wypróbuj tę wersję, która sprawi, że cała rodzina się rozpłynie, dzięki naszemu szczegółowemu przepisowi poniżej ↓
Składniki
20
Na około 40 madeleines:
Szacowany koszt: 3.21Euros€ (0.16€/porcja)
Materiały
- Forma do madeleines
- folia spożywcza
- 1 woreczek do ciasta (opcjonalnie)
- 1 drewniany szpikulec
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania3 h
Gotowania8 min
Wymieszaj jajka z cukrem bez spieniania. Dodaj mleko i dobrze wymieszaj.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszaj. Dodaj roztopione masło i dobrze wymieszaj.
Podziel ciasto na pół. W drugiej misce dodaj niesłodzone kakao w proszku i dobrze wymieszaj. Przykryj obie miski folią spożywczą i schłódź przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Przenieś zwykłe ciasto do rękawa cukierniczego. Zacznij od włożenia łyżeczki ciasta czekoladowego do każdej natłuszczonej foremki do madeleine.
Wypełnij foremki zwykłym ciastem. Wykonaj marmurkowanie za pomocą drewnianego szpikulca.
Wstaw do piekarnika na 3 minuty w temperaturze 230°C w trybie naturalnej konwekcji. Wyłącz piekarnik i pozostaw madeleines w środku na kolejne 5 minut.
Wyjmij z piekarnika i ostrożnie wyjmij z formy, gdy ostygną. I voilà, marmurkowe madeleines są gotowe!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
kuchenka mikrofalowa
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!