Koniecznie spróbuj marmurkowych madeleines!

zagłosuj teraz
Przekąski
20 porcji
łatwe
3 h 23 m

Już szalejemy za madeleines, więc gdy dodamy do tego wanilię i czekoladę, czeka nas prawdziwa uczta! Uwielbiasz miękkość i nieodpartą słodycz madeleines? Wypróbuj tę wersję, która sprawi, że cała rodzina się rozpłynie, dzięki naszemu szczegółowemu przepisowi poniżej ↓

Składniki

20

Na około 40 madeleines:

Materiały

  • Forma do madeleines
  • folia spożywcza
  • 1 woreczek do ciasta (opcjonalnie)
  • 1 drewniany szpikulec

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania3 h
Gotowania8 min
  • Koniecznie spróbuj marmurkowych madeleines! - Przygotowanie krok 1Wymieszaj jajka z cukrem bez spieniania. Dodaj mleko i dobrze wymieszaj.
  • Koniecznie spróbuj marmurkowych madeleines! - Przygotowanie krok 2Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszaj. Dodaj roztopione masło i dobrze wymieszaj.
  • Koniecznie spróbuj marmurkowych madeleines! - Przygotowanie krok 3Podziel ciasto na pół. W drugiej misce dodaj niesłodzone kakao w proszku i dobrze wymieszaj. Przykryj obie miski folią spożywczą i schłódź przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
  • Koniecznie spróbuj marmurkowych madeleines! - Przygotowanie krok 4Przenieś zwykłe ciasto do rękawa cukierniczego. Zacznij od włożenia łyżeczki ciasta czekoladowego do każdej natłuszczonej foremki do madeleine.
  • Koniecznie spróbuj marmurkowych madeleines! - Przygotowanie krok 5Wypełnij foremki zwykłym ciastem. Wykonaj marmurkowanie za pomocą drewnianego szpikulca.
  • Koniecznie spróbuj marmurkowych madeleines! - Przygotowanie krok 6Wstaw do piekarnika na 3 minuty w temperaturze 230°C w trybie naturalnej konwekcji. Wyłącz piekarnik i pozostaw madeleines w środku na kolejne 5 minut.
  • Koniecznie spróbuj marmurkowych madeleines! - Przygotowanie krok 7Wyjmij z piekarnika i ostrożnie wyjmij z formy, gdy ostygną. I voilà, marmurkowe madeleines są gotowe!

Sprzęt do gotowania

piekarnik
kuchenka mikrofalowa
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: