Wielkanocne ciasto francuskie z cytryną i białą czekoladą

zagłosuj teraz
Przekąski
8 porcji
łatwe
1 h 30 m

Czy kiedykolwiek spotkałeś ładniejszy i bardziej apetyczny deser wielkanocny niż ten? Nie sądzimy! Ten deser ma wszystko, czego potrzebujesz, aby dobrze się bawić: wyjątkowo wilgotne ciasto, super ładny kształt dzięki patelni bundt, lukier fondant i urocze małe kolorowe jajka. Spróbuj i nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią w komentarzach!


Składniki

8

Ciasto :

Polewa :


Materiały

  • Forma do babki (nasza jest silikonowa, ale jest opcjonalna)
  • Mikser elektryczny

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania45 min

  • Wielkanocne ciasto francuskie z cytryną i białą czekoladą - Przygotowanie krok 1Ciasto:
    Jajka ubijać z cukrem przez 5 minut na najwyższych obrotach, aż będą blade. Rozpuść masło z białą czekoladą.
  • Wielkanocne ciasto francuskie z cytryną i białą czekoladą - Przygotowanie krok 2Dodaj śmietanę i skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj. Następnie dodać sok z cytryny i dobrze wymieszać.
  • Wielkanocne ciasto francuskie z cytryną i białą czekoladą - Przygotowanie krok 3Dodawaj partiami mąkę i proszek do pieczenia i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
    Dodaj czekoladę i roztopione masło i dobrze wymieszaj.
  • Wielkanocne ciasto francuskie z cytryną i białą czekoladą - Przygotowanie krok 4Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy.
  • Wielkanocne ciasto francuskie z cytryną i białą czekoladą - Przygotowanie krok 5Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez 45 minut.
    Sprawdź, czy ciasto jest upieczone, nakłuwając je: nakłucie powinno być czyste.
    Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Jeśli ciasto ma wypukłości, odetnij je.
  • Wielkanocne ciasto francuskie z cytryną i białą czekoladą - Przygotowanie krok 6Gdy ciasto zostanie wyjęte z formy i ostudzone, przygotuj lukier. Wymieszaj fromage frais, cukier puder i gorącą wodę do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Wielkanocne ciasto francuskie z cytryną i białą czekoladą - Przygotowanie krok 7Polej ciasto polewą, rozprowadzając ją w razie potrzeby szpatułką. W komentarzach na końcu przepisu podamy inny pomysł na polewę!
  • Wielkanocne ciasto francuskie z cytryną i białą czekoladą - Przygotowanie krok 8Udekoruj kolorowymi czekoladowymi jajkami. I gotowe!

Obserwacje

Sekretem udanego Bundt Cake jest dodanie śmietany do ciasta i pilnowanie czasu gotowania ;-)

Ciasto bundt można udekorować ganache: w tym celu wymieszaj gorącą śmietanę z czekoladą i mieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję.

Jeśli ciasto dobrze wyrosło: to normalne, można je łatwo wyrównać, usuwając nadmiar nożem. Będziesz mógł skosztować swojego bundt cake przed przybyciem gości ;-)

Dekoracja: możesz dodać skórkę z cytryny, klasyczne czekoladowe jajeczka, owoce...



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+