Ciasto ze szpinakiem, ricottą i jajkiem - włoska torta pasqualina

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
1 h 53 m

Co kryje się w tym wielkanocnym cieście prosto z Włoch? Aby się tego dowiedzieć, pozwolimy Ci podążać za krokami w naszym przepisie krok po kroku poniżej, nie tylko na zdjęciach, ale także na wideo ;-) I nie zapominaj, że torta Pasqualina to przepis wegetariański, który można jeść na ciepło lub na zimno :-)

Składniki

4

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania1 h 8 m
  • Ciasto ze szpinakiem, ricottą i jajkiem - włoska Torta Pasqualina - Przygotowanie krok 1Wymieszać ricottę, 20 g parmezanu, 1 jajko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
    Owinąć folią i schłodzić.
  • Ciasto ze szpinakiem, ricottą i jajkiem - włoska Torta Pasqualina - Przygotowanie krok 2Gotować świeży szpinak w garnku z wrzącą, osoloną wodą przez 3 minuty. Dobrze odsączyć.
  • Ciasto ze szpinakiem, ricottą i jajkiem - włoska Torta Pasqualina - Przygotowanie krok 3Podsmażyć szalotkę i posiekany czosnek na oliwie z oliwek na patelni. Dodać szpinak i smażyć przez 5 minut na wolnym ogniu, mieszając.
  • Ciasto ze szpinakiem, ricottą i jajkiem - włoska Torta Pasqualina - Przygotowanie krok 4Posiekać szpinak i wymieszać z 60 g parmezanu, solą, pieprzem i 1 jajkiem.
    Rozwałkować kruche ciasto w wysmarowanej masłem formie. Rozłożyć mieszankę szpinaku na cieście.
  • Ciasto ze szpinakiem, ricottą i jajkiem - włoska Torta Pasqualina - Przygotowanie krok 5Dodać na wierzch mieszankę ricotty i za pomocą łyżki stołowej wydrążyć 4 otwory.
  • Ciasto ze szpinakiem, ricottą i jajkiem - włoska Torta Pasqualina - Przygotowanie krok 6Dodać żółtka do otworów. Złożyć brzegi ciasta kruchego w kierunku środka. Posmarować krawędzie ciasta białkiem jaja.
  • Ciasto ze szpinakiem, ricottą i jajkiem - włoska Torta Pasqualina - Przygotowanie krok 7Dodać drugie ciasto na wierzch i przyciąć krawędzie. Nałożyć mleko (lub jajko) na ciasto i utworzyć pożądany wzór za pomocą noża.
  • Ciasto ze szpinakiem, ricottą i jajkiem - włoska Torta Pasqualina - Przygotowanie krok 8Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180°C.
  • Ciasto ze szpinakiem, ricottą i jajkiem - włoska Torta Pasqualina - Przygotowanie krok 9Wszystko gotowe!

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: