Ciasto ze szpinakiem, ricottą i jajkiem - włoska torta pasqualina
zagłosuj teraz
Co kryje się w tym wielkanocnym cieście prosto z Włoch? Aby się tego dowiedzieć, pozwolimy Ci podążać za krokami w naszym przepisie krok po kroku poniżej, nie tylko na zdjęciach, ale także na wideo ;-) I nie zapominaj, że torta Pasqualina to przepis wegetariański, który można jeść na ciepło lub na zimno :-)
Składniki
4
Szacowany koszt: 6.43Euros€ (1.61€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania1 h 8 m
Wymieszać ricottę, 20 g parmezanu, 1 jajko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Owinąć folią i schłodzić.Gotować świeży szpinak w garnku z wrzącą, osoloną wodą przez 3 minuty. Dobrze odsączyć.
Podsmażyć szalotkę i posiekany czosnek na oliwie z oliwek na patelni. Dodać szpinak i smażyć przez 5 minut na wolnym ogniu, mieszając.
Posiekać szpinak i wymieszać z 60 g parmezanu, solą, pieprzem i 1 jajkiem.
Rozwałkować kruche ciasto w wysmarowanej masłem formie. Rozłożyć mieszankę szpinaku na cieście.Dodać na wierzch mieszankę ricotty i za pomocą łyżki stołowej wydrążyć 4 otwory.
Dodać żółtka do otworów. Złożyć brzegi ciasta kruchego w kierunku środka. Posmarować krawędzie ciasta białkiem jaja.
Dodać drugie ciasto na wierzch i przyciąć krawędzie. Nałożyć mleko (lub jajko) na ciasto i utworzyć pożądany wzór za pomocą noża.
Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180°C.
Wszystko gotowe!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!