Portugalskie ciasto pomarańczowe - torta de laranja
zagłosuj teraz
Masz ochotę na ciasto pomarańczowe? Przygotuj go tak jak w Portugalii z naszym przepisem na "torta de laranja"! Zwinięty placek, nieco bardziej oryginalny niż te, które zwykliśmy jeść we Francji. Co czyni go wyjątkowym? Zawiera 8 jajek (tak, dobrze przeczytałeś)! Nadaje to deserowi miękką, wilgotną konsystencję, która prawie sprawia, że myślisz, że jest nasączony syropem ;-) Szybkie i łatwe do zrobienia ciasto, które można przygotować z dziećmi na przykład na przekąskę. A ponieważ jedną z ich ulubionych rzeczy do robienia w kuchni jest rozbijanie jajek, pokochają to ciasto!
Składniki
12
Szacowany koszt: 2.98Euros€ (0.25€/porcja)
Materiały
- Płyta kuchenna
- Czyste ręczniki kuchenne
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania15 min
- Ubić jajka z cukrem. Dodać skórkę z 1 pomarańczy i sok z 2 pomarańczy.
- Następnie dodać roztopione masło, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dobrze ubić.
- Wysmaruj masłem blachę do pieczenia i połóż na jej dnie arkusz pergaminu do pieczenia. Wlej do niej mieszankę. Ta mieszanka jest bardzo płynna, ale dobrze się ugotuje, więc nie martw się!
- Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.
- Wyjąć z piekarnika i natychmiast przełożyć na ściereczkę lub inną powierzchnię, którą można łatwo obrócić. Posyp całą powierzchnię cukrem.
- Przykryj ciasto ściereczką i odwróć je na drugą stronę. Następnie zwinąć je w rulon. Pozostaw do ostygnięcia.
- A teraz ciasto pomarańczowe jest gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!