Ciasto pomarańczowe z portugalii - torta de laranja
zagłosuj teraz
Masz ochotę na ciasto pomarańczowe? Przygotuj go tak jak w Portugalii z naszym przepisem na "torta de laranja"! Zwinięty placek, nieco bardziej oryginalny niż te, które zwykliśmy jeść we Francji. Co czyni go wyjątkowym? Zawiera 8 jajek (tak, dobrze przeczytałeś)! Nadaje to deserowi miękką, wilgotną konsystencję, która prawie sprawia, że myślisz, że jest nasączony syropem ;-) Szybkie i łatwe do zrobienia ciasto, które można przygotować z dziećmi na przykład na przekąskę. A ponieważ jedną z ich ulubionych rzeczy do robienia w kuchni jest rozbijanie jajek, pokochają to ciasto!
Składniki
12
Szacowany koszt: 2.98Euros€ (0.25€/porcja)
Materiały
- Blacha do pieczenia
- Czyste ręczniki kuchenne
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania15 min
Ubij jajka z cukrem. Dodaj skórkę z 1 pomarańczy i sok z 2 pomarańczy.
Następnie dodaj roztopione masło, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj.
Wysmaruj masłem blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej do niej mieszankę. Ta mieszanka jest bardzo płynna, ale dobrze się upiecze, więc nie martw się!
Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Wyjmij z piekarnika i natychmiast przełóż na ściereczkę lub inną powierzchnię, którą można łatwo obrócić. Posyp całą powierzchnię cukrem.
Przykryj ciasto ściereczką i odwróć je na drugą stronę. Następnie zroluj je, aby utworzyć ciasto roladowe. Pozostaw do ostygnięcia.
I oto, twoje ciasto pomarańczowe jest gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!