Ciasto baskijskie, przepis wyjaśniony szczegółowo

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
trudne
1 h 40 m

Na deser udaliśmy się do Kraju Basków, aby spróbować jednego z najsłynniejszych słodkich specjałów kulinarnych na świecie: tortu baskijskiego! Tutaj zwieńczyliśmy go kremem waniliowym... Deser, za który można umrzeć!


Składniki

8

Ciasto kruche :

Dla kremu:

Do zrumienienia :

Szacowany koszt: 2.85 (0.36€/porcja)

Materiały

  • Forma na zawiasach o Å›rednicy 28 cm
  • rondel
  • piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h
Gotowania40 min

  • Ciasto baskijskie, przepis wyjaÅ›niony szczegółowo - Przygotowanie krok 1Przygotuj ciasto kruche:
    Wymieszaj mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia w misce.
  • Ciasto baskijskie, przepis wyjaÅ›niony szczegółowo - Przygotowanie krok 2Dodaj zmiÄ™kczone masÅ‚o i wymieszaj rÄ™kami. Rozetrzyj mieszaninÄ™ miÄ™dzy dÅ‚oÅ„mi, aby jÄ… "wyszlifować".
  • Ciasto baskijskie, przepis wyjaÅ›niony szczegółowo - Przygotowanie krok 3Dodaj dwa jajka i waniliÄ™ i ugniataj. Gdy ciasto siÄ™ poÅ‚Ä…czy, uformuj kulÄ™ i włóż do lodówki.
  • Ciasto baskijskie, przepis wyjaÅ›niony szczegółowo - Przygotowanie krok 4Dla crème pâtissière :
    Rozłup laskę wanilii, usuń ziarenka i wrzuć je do mleka. Doprowadzić mleko do wrzenia.
  • Ciasto baskijskie, przepis wyjaÅ›niony szczegółowo - Przygotowanie krok 5W miÄ™dzyczasie wymieszaj żółtka z cukrem i energicznie ubijaj, aż masa zbieleje. NastÄ™pnie dodaj mÄ…kÄ™ i dobrze wymieszaj.
  • Ciasto baskijskie, przepis wyjaÅ›niony szczegółowo - Przygotowanie krok 6Gdy mleko siÄ™ zagotuje, dodawaj je stopniowo do poprzedniej mieszanki. NastÄ™pnie przenieÅ› mieszaninÄ™ z powrotem na patelniÄ™.
  • Ciasto baskijskie, przepis wyjaÅ›niony szczegółowo - Przygotowanie krok 7Podgrzewać na Å›rednim ogniu, stale mieszajÄ…c drewnianÄ… Å‚yżkÄ…, aż mieszanina stanie siÄ™ gÄ™sta (okoÅ‚o 10 minut). Zdjąć z ognia i przykryć celofanem, aby zapobiec tworzeniu siÄ™ skórki na kremie.
  • Ciasto baskijskie, przepis wyjaÅ›niony szczegółowo - Przygotowanie krok 8Montaż:
    Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Podzielić ciasto na dwie części, 2/3 i 1/3. Weź większą część i umieść ją w formie.
  • Ciasto baskijskie, przepis wyjaÅ›niony szczegółowo - Przygotowanie krok 9Wyłóż dno formy ciastem za pomocÄ… rÄ…k. Możesz użyć waÅ‚ka do ciasta, ale konsystencja ciasta jest trochÄ™ lepka, wiÄ™c Å‚atwiej jest to zrobić rÄ™cznie. JeÅ›li ciasto jest zbyt lepkie, posyp rÄ™ce odrobinÄ… mÄ…ki.
  • Ciasto baskijskie, przepis wyjaÅ›niony szczegółowo - Przygotowanie krok 10Gdy ciasto pokryje spód, rozwaÅ‚kuj brzegi na okoÅ‚o 4 cm, dobrze wygÅ‚adzajÄ…c ciasto.
  • Ciasto baskijskie, przepis wyjaÅ›niony szczegółowo - Przygotowanie krok 11Dodaj crème pâtissière, który nie powinien być zbyt gorÄ…cy, i wygÅ‚adź wierzch szpatuÅ‚kÄ….
  • Ciasto baskijskie, przepis wyjaÅ›niony szczegółowo - Przygotowanie krok 12ZÅ‚ożyć brzegi ciasta, które bÄ™dÄ… stanowić podporÄ™ dla "pokrywki". Ponieważ ciasto jest dość lepkie, nie trzeba używać wody ani biaÅ‚ka jaja, aby je uszczelnić, ponieważ zajmie siÄ™ to samo podczas pieczenia.
  • Ciasto baskijskie, przepis wyjaÅ›niony szczegółowo - Przygotowanie krok 13Weź arkusz papieru do pieczenia i rozwaÅ‚kuj pozostaÅ‚e ciasto na okrÄ…g wielkoÅ›ci formy. NastÄ™pnie obróć pokrywkÄ™ nad ciastem, dociÅ›nij krawÄ™dzie i ostrożnie zdejmij papier do pieczenia.
  • Ciasto baskijskie, przepis wyjaÅ›niony szczegółowo - Przygotowanie krok 14Posmarować żółtkiem i rÄ™cznikiem papierowym. Skorzystaj z okazji, aby wygÅ‚adzić nierówne krawÄ™dzie ciasta. Użycie pÄ™dzla do ciasta nie wygÅ‚adzi ciasta.
  • Ciasto baskijskie, przepis wyjaÅ›niony szczegółowo - Przygotowanie krok 15Za pomocÄ… widelca, nie naciskajÄ…c zbyt mocno, narysuj charakterystyczny wzór ciasta baskijskiego. Wykonaj 4 pionowe linie, a nastÄ™pnie obróć formÄ™ pod kÄ…tem 45° i wykonaj 4 kolejne linie, które utworzÄ… romby.
  • Ciasto baskijskie, przepis wyjaÅ›niony szczegółowo - Przygotowanie krok 16Piec przez 40 minut w temperaturze 160°C, a nastÄ™pnie poczekać, aż ciasto ostygnie przed wyjÄ™ciem z formy.
  • Ciasto baskijskie, przepis wyjaÅ›niony szczegółowo - Przygotowanie krok 17A teraz ciasto baskijskie jest gotowe! Nie wahaj siÄ™ obejrzeć wideo z przepisem, aby zobaczyć, jak obchodzić siÄ™ z ciastem, co nie jest Å‚atwe. Smacznego!

Obserwacje

Jak zrobić ciasto kruche?
Trudność polega na przygotowaniu ciasta kruchego. Należy upewnić się, że jest wystarczająco zimne, aby masło mogło zastygnąć. Następnie należy wyrabiać je w miejscu, które nie jest zbyt ciepłe, w przeciwnym razie stanie się zbyt lepkie. Nie wolno go też przepracowywać, w przeciwnym razie będzie się kruszyć podczas wałkowania.

Jak mogę zmienić crème patissière?
Można na przykład zastąpić wanilię rumem. Wersja czekoladowa jest również bardzo smaczna.
Jeśli jednak nie masz odwagi iść do kuchni, aby zrobić krem po upieczeniu ciasta, możesz zastąpić go dżemem wiśniowym lub innym wybranym smakiem. Ciasto będzie po prostu trochę bardziej płaskie.
Jeśli chcesz, możesz zastąpić mąkę mąką kukurydzianą (w tych samych proporcjach) w kremie!

Jaka forma do tortu baskijskiego?
Tortownica nie jest niezbędna, ale nadal jest bardzo praktyczna! Jeśli używasz tradycyjnej formy do ciasta, zachowaj ostrożność podczas wyjmowania ciasta z formy.
Dla ułatwienia, niezależnie od tego, czy używasz tortownicy, czy nie, zalecamy posmarowanie tortownicy masłem i włożenie jej do lodówki na 10 minut przed wlaniem ciasta.

Jak przechowywać ciasto baskijskie?
Ciasto można przechowywać przez 1 do 2 dni w temperaturze pokojowej w suchym miejscu.
Do 1 tygodnia w lodówce, przykryte folią aluminiową. Po tym czasie zalecamy zamrożenie.

Jak zamrozić ciasto baskijskie?
Zawiń ciasto w folię aluminiową i połóż płasko w zamrażarce. Ciasto będzie przechowywane przez 6 miesięcy. Aby go rozmrozić, wyjmij go, rozpakuj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 4 godziny.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+