Ciasto czerwony aksamit

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
trudne
4 h 25 m

Zachwyć swoich gości podczas deseru tym tortem Red Velvet! Prosto z USA, ten wyjątkowo pobłażliwy tort maxi składa się z 3 oddzielnych warstw biszkoptu z kremem maślanym. Mówiąc o kremie maślanym, można go również rozprowadzić dookoła ciasta, aby uzyskać efekt "tortu warstwowego".


Składniki

10

Na 3 ciasta biszkoptowe :

Mleko ribot:

Do kremu maślanego :

Do dekoracji :

Szacowany koszt: 5.52 (0.55€/porcja)

Materiały

  • 3 foremki o Å›rednicy 15 cm (lub 1 foremka)
  • 1 robot kuchenny z trzepaczkÄ… (lub 1 mikser elektryczny)
  • 1 szpatuÅ‚ka
  • 1 miÄ™kki róg
  • 1 sitko
  • 1 forma do gÄ…bki
  • 1 druciany stojak
  • folia spożywcza
  • 1 stół obrotowy
  • 2 kartonowe koÅ‚a o Å›rednicy 16 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania4 h
Gotowania25 min

  • Ciasto czerwony aksamit - Przygotowanie krok 1Wymieszać mleko z sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut, aby uzyskać mleko ribot.
    Przesiać mąkę i kakao.
  • Ciasto czerwony aksamit - Przygotowanie krok 2Wlej olej i cukier do robota kuchennego. Dodaj jajka i ubijaj na prÄ™dkoÅ›ci 3, aż masa zbieleje.
  • Ciasto czerwony aksamit - Przygotowanie krok 3Zmniejsz prÄ™dkość do 2 i stopniowo dodawaj mieszankÄ™ mÄ…ki i kakao oraz mieszankÄ™ mleka i cytryny, na przemian.
  • Ciasto czerwony aksamit - Przygotowanie krok 4Wymieszaj wodorowÄ™glan z octem i wmieszaj do masy.
    Na koniec dodać wanilię i barwnik.
  • Ciasto czerwony aksamit - Przygotowanie krok 5Podzielić ciasto na 3 części i wlać do trzech wysmarowanych masÅ‚em foremek. UmieÅ›cić każde ciasto w piekarniku na 25 do 30 minut w temperaturze 180°C, sprawdzajÄ…c, czy jest upieczone.
  • Ciasto czerwony aksamit - Przygotowanie krok 6Wyjmij każde ciasto z piekarnika i pozostaw do lekkiego ostygniÄ™cia przed przeÅ‚ożeniem na kratkÄ™. Pozostawić do caÅ‚kowitego ostygniÄ™cia przed zapakowaniem i schÅ‚odzeniem przez noc.
  • Ciasto czerwony aksamit - Przygotowanie krok 7Przesiać cukier puder do miski robota kuchennego, dodać zmiÄ™kczone masÅ‚o i ubić trzepaczkÄ…. Gdy masa podwoi swojÄ… objÄ™tość i zmieni kolor na biaÅ‚y, dodać filadelfiÄ™ i pulsować przez 5 minut. SchÅ‚odzić w lodówce.
  • Ciasto czerwony aksamit - Przygotowanie krok 8Wyjmij 3 biszkopty z lodówki, wyreguluj szpatuÅ‚kÄ™ tak, aby przycięła 3 biszkopty do tego samego rozmiaru, a nastÄ™pnie odetnij wierzch biszkoptów tak, aby byÅ‚y pÅ‚askie.
  • Ciasto czerwony aksamit - Przygotowanie krok 9Umieść kartonowe koÅ‚o na stole obrotowym. Nałóż odrobinÄ™ kremu maÅ›lanego na okrÄ…g, a nastÄ™pnie umieść biszkopt na Å›rodku.
  • Ciasto czerwony aksamit - Przygotowanie krok 10Nałóż trochÄ™ kremu maÅ›lanego (okoÅ‚o 2 Å‚yżki) na wierzch pierwszego biszkoptu i rozprowadź szpatuÅ‚kÄ…. Umieść drugi biszkopt na wierzchu i powtórz czynność.
  • Ciasto czerwony aksamit - Przygotowanie krok 11Umieść trzeci biszkopt do góry nogami. Nałóż na wierzch trochÄ™ kremu maÅ›lanego i za pomocÄ… rózgi wygÅ‚adź krem wokół tortu i na wierzchu, aby wyrównać wszelkie nierównoÅ›ci i stworzyć jednolity tort. SchÅ‚adzać przez 30 minut.
  • Ciasto czerwony aksamit - Przygotowanie krok 12Dodaj pozostaÅ‚y krem maÅ›lany na wierzch i boki ciasta i dobrze wygÅ‚adź za pomocÄ… szpatuÅ‚ki i tuby, aby uzyskać gÅ‚adkie, równe ciasto.
  • Ciasto czerwony aksamit - Przygotowanie krok 13Udekoruj tort wedÅ‚ug wÅ‚asnego uznania:
    Do romantycznej dekoracji użyliśmy róż i malin z ogrodu.
  • Ciasto czerwony aksamit - Przygotowanie krok 14Wszystko gotowe!

Obserwacje

Mleko: Możesz użyć mleka ribot, jeśli je masz. My użyliśmy mleka i cytryny, ponieważ łatwiej je znaleźć.

Podziel ciasto na 3 części: radzimy zważyć miskę (w której będziesz robić ciasto biszkoptowe) przed przygotowaniem ciasta, aby później łatwiej było podzielić ciasto na 3 części.
Użyliśmy tylko jednej formy o średnicy 15 cm i piekliśmy ciasta pojedynczo.

Schłodziliśmy biszkopty przez noc w lodówce, ale można pozostawić je do schłodzenia na co najmniej 3 godziny.

Tekturowe kółka: Aby uzyskać równe ciasto, umieść biszkopt na 1. okręgu i umieść 2. okrąg na wierzchu 3. biszkoptu. Rozsmaruj krem maślany po bokach i użyj rogu na krawędziach okręgów, aby równomiernie wygładzić krem.

Resztki biszkoptu: można je wykorzystać do zrobienia cake pops!

Ale dlaczego "czerwony"? Po prostu dlatego, że biszkopty składające się na Red Velvet Cake mają "czerwony" kolor. Osiąga się to za pomocą barwnika lub... buraków!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+