Ciasto czerwony aksamit
Zachwyć swoich gości podczas deseru tym tortem Red Velvet! Prosto z USA, ten wyjątkowo pobłażliwy tort maxi składa się z 3 oddzielnych warstw biszkoptu z kremem maślanym. Mówiąc o kremie maślanym, można go również rozprowadzić dookoła ciasta, aby uzyskać efekt "tortu warstwowego".
Składniki
Na 3 ciasta biszkoptowe :
Mleko ribot:
Do kremu maślanego :
Do dekoracji :
Materiały
- 3 foremki o średnicy 15 cm (lub 1 foremka)
- 1 robot kuchenny z trzepaczką (lub 1 mikser elektryczny)
- 1 szpatułka
- 1 miękki róg
- 1 sitko
- 1 forma do gąbki
- 1 druciany stojak
- folia spożywcza
- 1 stół obrotowy
- 2 kartonowe koła o średnicy 16 cm
Przygotowanie
- Wymieszać mleko z sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut, aby uzyskać mleko ribot.
Przesiać mąkę i kakao. - Wlej olej i cukier do robota kuchennego. Dodaj jajka i ubijaj na prędkości 3, aż masa zbieleje.
- Zmniejsz prędkość do 2 i stopniowo dodawaj mieszankę mąki i kakao oraz mieszankę mleka i cytryny, na przemian.
- Wymieszaj wodorowęglan z octem i wmieszaj do masy.
Na koniec dodać wanilię i barwnik. - Podzielić ciasto na 3 części i wlać do trzech wysmarowanych masłem foremek. Umieścić każde ciasto w piekarniku na 25 do 30 minut w temperaturze 180°C, sprawdzając, czy jest upieczone.
- Wyjmij każde ciasto z piekarnika i pozostaw do lekkiego ostygnięcia przed przełożeniem na kratkę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed zapakowaniem i schłodzeniem przez noc.
- Przesiać cukier puder do miski robota kuchennego, dodać zmiękczone masło i ubić trzepaczką. Gdy masa podwoi swoją objętość i zmieni kolor na biały, dodać filadelfię i pulsować przez 5 minut. Schłodzić w lodówce.
- Wyjmij 3 biszkopty z lodówki, wyreguluj szpatułkę tak, aby przycięła 3 biszkopty do tego samego rozmiaru, a następnie odetnij wierzch biszkoptów tak, aby były płaskie.
- Umieść kartonowe koło na stole obrotowym. Nałóż odrobinę kremu maślanego na okrąg, a następnie umieść biszkopt na środku.
- Nałóż trochę kremu maślanego (około 2 łyżki) na wierzch pierwszego biszkoptu i rozprowadź szpatułką. Umieść drugi biszkopt na wierzchu i powtórz czynność.
- Umieść trzeci biszkopt do góry nogami. Nałóż na wierzch trochę kremu maślanego i za pomocą rózgi wygładź krem wokół tortu i na wierzchu, aby wyrównać wszelkie nierówności i stworzyć jednolity tort. Schładzać przez 30 minut.
- Dodaj pozostały krem maślany na wierzch i boki ciasta i dobrze wygładź za pomocą szpatułki i tuby, aby uzyskać gładkie, równe ciasto.
- Udekoruj tort według własnego uznania:
Do romantycznej dekoracji użyliśmy róż i malin z ogrodu. - Wszystko gotowe!
Obserwacje
Mleko: Możesz użyć mleka ribot, jeśli je masz. My użyliśmy mleka i cytryny, ponieważ łatwiej je znaleźć.
Podziel ciasto na 3 części: radzimy zważyć miskę (w której będziesz robić ciasto biszkoptowe) przed przygotowaniem ciasta, aby później łatwiej było podzielić ciasto na 3 części.
Użyliśmy tylko jednej formy o średnicy 15 cm i piekliśmy ciasta pojedynczo.
Schłodziliśmy biszkopty przez noc w lodówce, ale można pozostawić je do schłodzenia na co najmniej 3 godziny.
Tekturowe kółka: Aby uzyskać równe ciasto, umieść biszkopt na 1. okręgu i umieść 2. okrąg na wierzchu 3. biszkoptu. Rozsmaruj krem maślany po bokach i użyj rogu na krawędziach okręgów, aby równomiernie wygładzić krem.
Resztki biszkoptu: można je wykorzystać do zrobienia cake pops!
Ale dlaczego "czerwony"? Po prostu dlatego, że biszkopty składające się na Red Velvet Cake mają "czerwony" kolor. Osiąga się to za pomocą barwnika lub... buraków!