Ciasto z kremem waniliowym

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
łatwe
2 h

Gwarantujemy, że nie zawiedziesz się na deserze z tym wspaniałym waniliowym ciastem flan! Bajeczny deser składający się z dwóch warstw: flanu i ciasta. Niespodzianka? Zaraz po wyjęciu z formy, karmel spłynie dookoła ciasta znajdującego się pod spodem, które następnie nasiąknie karmelem, zapewniając dodatkowe doznania smakowe! Krótko mówiąc, rozkosz! Wyjaśnimy wszystko poniżej, z naszymi pisemnymi wyjaśnieniami + zdjęciami + wideo ↓ ↓


Składniki

6

Na karmel :

Do kremu :

Do ciasta :


Materiały

  • 1 mikser elektryczny
  • 1 trzepaczka
  • 1 szpatułka
  • 1 tortownica o średnicy 16 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania1 h 30 m

  • Ciasto z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 1Karmel :
    Rozpuść cukier w rondelku. W razie potrzeby zamieszać. Stopniowo dodawać wodę, mieszając szpatułką.
  • Ciasto z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 2Gdy karmel zacznie bulgotać, wlać bezpośrednio do formy. Schłodzić w lodówce podczas przygotowywania pozostałych składników (minimum 10 minut).
  • Ciasto z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 3Krem:
    Wymieszać jajka, mleko, śmietanę, wanilię i słodzone mleko skondensowane.
  • Ciasto z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 4Ciasto:
    Ubij białka na sztywno, a następnie dodaj cukier, aby uzyskać bezę. Odstawić do ostygnięcia.
  • Ciasto z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 5Wymieszaj żółtka, cukier, wanilię i sól. Dodaj mleko i olej i wymieszaj. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wodorowęglan.
  • Ciasto z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 6Wymieszać z bezą i odstawić na bok.
  • Ciasto z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 7Wlać masę budyniową do formy i przykryć ciastem. Umieścić formę w głębokiej frytkownicy piekarnika i napełnić wrzącą wodą, aby utworzyć bemar.
  • Ciasto z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 8Piec przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
  • Ciasto z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 9Aby łatwiej wyjąć ciasto z formy, umieść formę w misce z wrzącą wodą i odczekaj około 10 minut przed wyjęciem.
  • Ciasto z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 10A teraz ciasto flan jest gotowe!


Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+