Ciasto flan waniliowy
zagłosuj teraz
Gwarantujemy, że nie zawiedziesz się na deser z tym wspaniałym waniliowym ciastem flan! Bajeczny deser składający się z dwóch warstw: flanu i ciasta. Niespodzianka? Zaraz po wyjęciu z formy, karmel spłynie dookoła ciasta znajdującego się pod spodem, które następnie nasiąknie karmelem, zapewniając dodatkowe doznania smakowe! Krótko mówiąc, rozkosz! Wyjaśnimy wszystko poniżej, z naszymi pisemnymi wyjaśnieniami + zdjęciami + wideo ↓ ↓
Składniki
6
Na karmel :
Do kremu :
Do ciasta :
Materiały
- 1 mikser elektryczny
- 1 trzepaczka
- 1 szpatułka
- 1 tortownica o średnicy 16 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania1 h 30 m
Karmel :
Rozpuść cukier w rondelku. W razie potrzeby zamieszać. Stopniowo dodawać wodę, mieszając szpatułką.Gdy karmel zacznie bulgotać, wlać bezpośrednio do formy. Schłodzić w lodówce podczas przygotowywania pozostałych składników (minimum 10 minut).
Krem:
Wymieszać jajka, mleko, śmietanę, wanilię i słodzone mleko skondensowane.Ciasto:
Ubij białka na sztywno, a następnie dodaj cukier, aby uzyskać bezę. Odstawić do ostygnięcia.Wymieszaj żółtka, cukier, wanilię i sól. Dodaj mleko i olej i wymieszaj. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wodorowęglan.
Wymieszać z bezą i odstawić na bok.
Wlać masę budyniową do formy i przykryć ciastem. Umieścić formę w głębokiej frytkownicy piekarnika i napełnić wrzącą wodą, aby utworzyć bemar.
Piec przez 1 godzinę 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Aby łatwiej wyjąć ciasto z formy, umieść formę w misce z wrzącą wodą i odczekaj około 10 minut przed wyjęciem.
A teraz ciasto flan jest gotowe!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!