Najnowsze przepisy - strona 9
300 przepisów
ZUPA KREM Z RUKOLI
Zarówno zupy krem jak i rukola nigdy nie były popularne w moich rodzimych stronach, jednak poszerzając swoje kulinarne horyzonty postanowiłem po nie sięgnąć. Muszę przyznać, że choć zupa krem z rukoli do najprostszych nie należy od razu zawojowała mój stó
Kukurydza – jak ją ugotować żeby smaczna była?
Kukurydza jest nie tylko bardzo zdrowa, ale również wyjątkowo smaczna – wprost idealna na przystawkę. Przygotowuję ją na kilka sposobów; grillując, prażąc, a także gotując. Prażona jest przysmakiem i dzieci i dorosłych super do pochrupania na słono lub
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Pomysł na obiad we włoskim stylu . Ostatnim razem kiedy proponowałam cannelloni, było pod pyszną białą pierzynką . Tym razem, makaron po brzegi wypełniony mięsem, utulony w pysznym pomidorowym sosie. Pięknie prezentuje się na talerzu, a jeszcze lepiej sm
Lekkie ciasto z winogronami
Polecam kolejny przepis z produktami Wodzisław . Znajdują się w niej nowa pastelowa galaretka pinacolada, galaretka rubinowa, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru -
Pełnoziarniste muffinki z gruszkami
Polecam pyszne bułeczki z mąki pełnoziarnistej, mogą służyć jako śniadanie ze szklanką ciepłego mleka lub kakao lub jako ciasteczko do kawy czy herbaty. Składniki: - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - 1 łyżeczka proszku d
Pocztówki z Szwajcarii i Australii
Cześć W tym tygodniu udało mi się zdobyć tylko 2 pocztówki, ale za to skąd :D Kartki z Szwajcarii i Australii są to moje pierwsze pocztówki z tych krajów. W mojej kolekcji królują głównie pocztówki z Holandii i Rosji mam ich najwięcej. Postanowiłam powi
Zbędne kilogramy to same kłopoty
Witajcie, Nadwagę łatwo sobie zafundować. Wystarczy, że codziennie będziesz zajadać o około 200 kalorii więcej, nie jesteś w stanie spalić, a w ciągu roku utyjesz kilogramów i Twój BMI (z ang. Body Mass Index), czyli wskaźnik masy ciała, może przekroczy
Zupa gołąbkowa
Kocham gołąbki miłością absolutną! To jedno z niewielu dań kiedy to wyłącza mi się guziczek "stop", a raczej ulega on awarii ;) Gołąbki kocham ... ale z ich zawijaniem to już zupełnie inna sprawa.... Do tego to ja cierpliwości nie mam... a i czasu też nie
Jajecznica z kurkami
Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów nie licząc borowików. Najczęściej przyrządzam z nich jajecznice- ulubione danie mojego męża:) lub zupę krem z kurek, który niebawem pojawi się na moim blogu jak tylko zbierzemy większą ilości tego smakołyku bo j
Tarta jabłkowa z migdałami
Nadchodzi wielkimi krokami jesień i czas na gościnę jabłek w mojej kuchni więc zaczynamy:) Deser niemal idealny. Mało kalorii i ten smak! Dajcie się skusić. Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 125 g miękkiego masła szc
Na ratunek storczykowi
Nie będę ukrywać, że głównym źródłem mojej wiedzy na ten temat jest Forum Poradnik Ogrodniczy a konkretnie ten wątek . Doszłam do wniosku, że swojego "wariata" albo przenawoziłam, przelałam albo miałam kiepskie podłoże. Obstaję za tym pierwszym, poniew
Panna Cotta z Zieloną Herbatą i Limonką
Herbaciana Panna Cotta z limonką. Mmmm, ale jaką limonką! Uwielbiam takie smaki. Co do wspomnianej limonki czegoś takiego nigdy nie jadłam! ETERNO nie tylko pięknie wygląda, ale smakuje bosko! Zapach, smak i wygląd na najwyższym poziomie! Nie będę ukryw
Historia jednego wypieku … czyli ptysie z kremem :)
Dawno, dawno temu kiedy byłam początkującą Panią Domu zamarzyło mi się … że upiekę rodzinie w niedzielne popołudnie dla rodzinki ptysie :) Jak zamarzyłam, tak zrobiłam … Nie było wtedy jeszcze Internetów … więc kupowało się bardzo dużo, d
Zupa cebulowa z grzankami
Fantastyczna, kremowa zupa cebulowa z grzankami z chleba. Bardzo prosta w przygotowaniu - wystarczy trochę cebuli, czerstwy chleb i kilka dodatków, które znajdą się w każdej kuchni. Na grzanki wykorzystaliśmy czerstwy chleb, pokrojony w kost
Śliwki w occie
Do przygotowania śliwek w occie potrzebujemy twardych lecz dojrzałych węgierek, kilka goździków, odrobinę cukru i ocet spirytusowy. Domowe marynowane śliwki możemy dodawać do sałatek jarzynowych i śledziowych, pasztetów, serwować do pieczonych zimnych mi
Pasty serowe z ricotty
Kiedy zaczęłam robić ricottę , zjadaliśmy ją na bieżąco. Bardzo delikatna, subtelnie słodka, było jej zdecydowanie za mało, aby nasycić się nią wystarczająco. Z czasem jednak zaczęłam zamawiać coraz więcej mleka - na dzień dzisiejszy przerabiam 30 l tygo
254. Znajomy nieznajomy
Chlebek dyniowo-bananowy z orzechami włoskimi podany z czekoladową tahini i bananem 2 banany 230g purè z pieczonej dyni 200g mąki pszennej pełnoziarniatej 50g cukru trzcinowego łyżeczka sody 40ml oliwy z oliwek jajko parę kropel ar
255. Figa na cynamonie
Cynamonowe placki z serka homogenizowanego z rodzynkami, podane z figą 100g serka homogenizowanego 40g mąki orkiszowej białko łyżeczka cynamonu garść rodzynek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier/miód Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywn
Wątróbka cielęca z pietruszką
"Moje najlepsze przepisy", a w nich wygrzebałam dziś wątróbkę cielęcą z pietruszką . Wątróbka cielęca jest niezwykle delikatna i smaczna, jest tez najdroższa ze wszystkich rodzajów wątróbek. Niestety! Należy ja grillować bardzo krótko, by wewnątr
Babka cytrynowa z makiem i malinami
Wilgotna, lekka i puszysta babka. Z jednej strony klasyczna ucierana, z drugiej strony zadziwia połączeniem smaków. Babka jest wilgotna, co zapewnia jej dodatek maślanki. Skóra cytrynowa dodaje ciastu delikatności, natomiast ziarenka maku wyrazistości. Do
Pasztet z cukinii
Pierwsza myśl- jak to pasztet bez mięsa? Druga- z cukinią to może się udać! ;) Pasztet jest pyszny, pachnący a co najważniejsze lekki i nietłusty. Mówię Wam PYCHA! Spróbujcie koniecznie! :) Przepis pochodzi ze strony Gotuj z Cukiereczkiem .
Galareta wieprzowa
Przepis na galaretę jest ze mną od lat. Zawsze przygotowuje ją moja mama, a teraz i ja. Jest bardzo dobra. Możemy zrobić ją również do słoików. Składniki: - 2 golonki wieprzowe - 2 nóżki wieprzowe - 5 ziarenek piepr
POWIDŁA ŚLIWKOWE Z ORZECHAMI I MIODEM
Witajcie :) Lubicie smażyć prawdziwe dżemy i powidła, takie mieszane przynajmniej 2 dni po minimum godzinie...? Ja ostatnio bardzo lubię, chociaż pamiętam z dzieciństwa, że nie znosiłam, gdy mama smażyła dżemy i powidła a ja biedna musiałam jej w tym pom
Lunch & dinner
W krajach anglosaskich w restauracjach typu Fine Dining, nawet tych poziomu Brasserie, funkcjonuje podział na serwis poranny - śniadaniowy do godz.10.00, lunchowy od 12.00 do 15.00 oraz wieczorny od godziny 18.00 do 22.00. W Polsce mało kto stosuje ten sy